Вчера ви писахме за невероятните свойства на меда. Днес решихме да ви обърнем повече внимание на един по-специален и изключително полезен вид мед, а именно този от манука!
Според микробиолога проф. Елизабет Хари именно продуктът от манука притежава свойства, превъзхождащи многократно тези на всички останали видове мед.
Медът от манука има най-силно изразените антибактериални и противовъзпалителни свойства, което учените отдават на съдържанието му на водороден прекис и по-високите му нива на един специфичен химикал, наречен метил-глюксал или MGO.
„Не всички видове мед са еднакви, както и не всички видове мед от манука са еднакви“, уточнява проф. Хари и допълва: “Много важно е да използвате натурални пчелни продукти с минимум химическа обработка.“
Екипът на проф. Елизабет Хари е изпробвал антибактериалните свойства на различни видове мед срещу четири от най-разпространените видове бактерии, които се срещат в открити рани.
Експертите са използвали мед от манука (Leptospermum scoparium) или чаено дърво, канука (Kunzea ericoides), известно още като бяло чаено дърво и мед от детелина.
Медът от детелина не съдържа водороден прекис и MGO, докато медът от канука и манука съдържат и двете съединения, като съдържанието им в този от манука е по-високо.
Опитите са доказали, че най-ефикасен в ограничаването на развитието на бактериалните инфекции е бил медът от Манука.
Допълнителни изследвания са показали, че бактериите не изграждат устойчивост към този мед, за разлика от резистентността им към антибиотиците.
„Всичко, което не е антибиотик, но може ефективно да се използва за борба с инфекциите е добре дошло.“, казва специалиста по антибиотична резистентност в Детската болница в Аделаида, Австралия – д-р Джон Тъмидж и допълва:
„Надяваме се в бъдеще приложението на подобни продукти да става все по-масово."
Още не е напълно изучено на какво точно се дължат уникалните лечебни свойства на меда от манука. И докато някои учени се впускат подробно да изследват чаеното дърво и възможността за използването му в производството на лекарства, други учени смятат че тайната се крие в пчелите.
Според тях пчелите, в процеса на производство на мед, концентрират и променят химикалите на растенията като по този начин допринасят за антибиотичните свойства на меда.