Наричат го с много имена: сибирски, магьоснически или цигански лук. Той е един от първите предвестници на пролетта. Пробива земята рано, но цветчетата му цъфват едва в средата на май или през юни.
Първи го откриват събудилите се от зимен сън мечки. Той им е любимо меню, защото пречиства стомаха и кръвта и има мощни лечебни сили. Богат е на витамини А и С, на калций и фосфор.
Освен че е полезен за храносмилането, ценното за кулинарята е, че се комбинира добре с различни зеленчуци и подправки.
Малко история
Древните китайци са първите, които са документирали използването на див лук преди около 3000 г. пр.Хр., а Марко Поло го е пренесъл в Европа. През 16. век дивият лук е често срещана подправка в европейските градини.
Намира се из целия Стар континент – от Корсика и Гърция до Северна Швеция и чак до Камчатка, както и в Северна Америка. В Гърция и Италия той расте на воля като диворастящо растение.
Румънските роми използват дивия лук за предсказване на бъдещето. Има поверия, че трябва да оградиш къщата си с див лук, за да прогониш болестите и дявола.
Когато го избиратe
Продава се пресен, замразен и сух. Когато е пресен, го избирайте с еднакво дълги листа, без следи от пожълтяване или изсъхване. Можете да го съхранявате в хладилник, в пластмасова торбичка за не повече от седмица. През зимата е най-добре да се съхранява в замразен вид.
В кухнята
Дивият лук има по-мек вкус от този на лука и чесъна, който обаче се загубва почти напълно при силна топлинна обработка или сушене. Замразяването му, напротив, подчертава аромата. Трябва да обърнете внимание, когато го комбинирате с други подправки. Кромидът или чесънът в ястието явно обезсмислят използването на див лук, но все пак вариантите да го комбинирате са неизброими. Много добре се съчетава с пресни ароматни треви. Когато го карамелизирате, придобива сладък аромат и е подходящ за печено и сосове.
За кулинарни цели се използват само листата му. Прясно нарязан, той е чудесна добавка към салати – не само зелена, но към салата от краставици или домати. Придава чудесен вкус на омлети, може да бъде сварен заедно с картофите за картофено пюре. Или да бъде нарязан пресен и поръсен върху картофено пюре непосредствено преди сервиране.
Може да се сложи и в супи – сушен, прясно нарязан или смачкан. И е чудесна добавка към домашно приготвени наденички, крокети и др. Идеален е за пудинги с говеждо и пайове, за сметанови сосове и дипове. Отива и като подправка на пуйка и на риба. Подходящ е за хлябове и масла. Използват го даже за подправка на оцети.
Щипка свежест
Популярен е като част от класическата френска комбинация от свежи подправки Fines Herbes, която разчита на взаимодействието на четири растения със силни и забележими вкус и аромат. Те се съчетават в равни количества и се допълват неповторимо. Това са магданоз, естрагон, салатен лук и подправката с колоритното име балдаранолистен азмацук или по-приемливото див керевиз (Anthriscus cerefolium).
Можете да използвате накълцаните треви във всяко ястие, за което мислите, че не му достига щипка свежест.
За декорация
Използването на дивия лук в декорацията на храната дава много възможности. Например можете да завържете с листата му малки хапки от зеленчуци, оформени като колетчета. Ядливите цветове на растението, сложени в една обикновена зелена салата, са изненадващ декоративен и вкусов акцент.
Прочетете още:
Пълнен лук с телешка кайма и ориз