Добри новини за всички почитатели на бирата!
Тя има свойствата да потиска процеса на стареене и да намалява стреса. Още през Средновековието лечителите са давали бира с отвара от мента за лекуване от лоши мисли и безсъние.
Според данни от проведени наскоро научни изследвания умерената консумация на бира - до един литър на ден за мъжете и до 0,5 литра за жените, повишава качеството и продължителността на живота, а общата смъртност намалява с 10-20%, съобщават от Съюза на пивоварите в България (СПБ).
Според учените една от основните причини за това е наличието на изключително полезната, но много рядка молекула никотинамид рибозид (Nicotinamid ribosid).
Освен в пивото, тя се съдържа само в млякото и млечните продукти. Счита се, че никотинамид рибозид подобрява функциите на митохондриите, които са пряко свързани с процеса на стареене на клетките.
Това ново откритие допълва вече известните факти, че комбинацията от четирите здравословни елемента - физическа активност, непушене, умерена консумация на бира и ежедневен прием на плодове и зеленчуци, се равнява на подмладяване с 14 години от реалната календарна възраст.
Разбира се, голямо влияние оказват социалната среда и положителните емоции, които могат да забавят стареенето.
Във връзка с това е интересно да се знае, че пивото не съдържа мазнини и холестерол, а съдържа лесно усвояеми захари и по-бавно усвояеми декстрини. Това го прави естествена част от здравословната диета за отслабване.
Резултатите от изследванията показват, че въглехидратите в бирата са по-малко от тези в млякото и с по-тесни граници от съдържащите се във виното, мазнините в пивото и виното са незначителни, докато в млякото са около 3 g/100 ml; витамините в бирата и млякото са 2-2,5 mg/100 ml, а във виното – 0,1-0,4 mg/100 ml; не на последно място - в пивото антиоксидантите са 20-60 mg/100 ml, във виното – 30-74 mg/100 ml, докато в млякото не са налични.
Благодарение на умерената употреба на бира човешкият организъм си набавя и специфичните вещества, съдържащи се единствено в хмела.
Хмеловата съставка ксантохумол е много по-силен антиоксидант от тези, установени във виното, зеления чай и продуктите от соя. Полифенолите и хмеловите горчиви вещества показват широк и необикновен спектър на здравословно въздействие върху човека от антимикробно и противовъзпалително до антираково и противомутагенно.
Хмелът намалява стреса и "отключва" ендорфините, които са хормоните на щастието.
Неслучайно още през Средновековието лечителите са давали бира с отвара от мента за лекуване от лоши мисли и безсъние.