Ако сте почитатели на лютото, имаме добра новина за вас! Оказва се, че ежедневната консумация на къри укрепва имунната система.
Това е установило проучване, проведено от университета в Орегон, САЩ, а резултатите са публикувани в националния журнал по биохимия.
Професор Ейдриан Гомбарт посочва, че ключовата съставка в кърито е куркуминът. Именно той е отговорен за нивата витамин Д, който от своя страна влияе върху белтъка кателицидин. Кателицидинът се води антимикробният протеин и когато нивата му са ниски, организмът е уязвим към вируси.
Куркуминът има редица полезни свойства, освен това се проявява като антиоксидант и има силен противовъзпалителен ефект.
Що се отнася до куркумата, която съдържа куркумин в корените си, е позната като добро лекарство от хилядолетия и се използва както в народната медицина, така и в различни религиозни ритуали.