Сочни и сладки, с мека маслена и донякъде зърнеста текстура, бялата до оцветената в кремаво вътрешност на крушите някога е наричана "подаръкът от боговете".
Крушите са един от най-характерните за есента плодове. Този плод е познат на човечеството още от дълбока древност. Крушите дори са възпети от самия Омир в неговата "Одисея".
В Древен Рим крушите неизменно са присъствали върху блюдата с плодове, с които са се гощавали най-богатите римляни. Доказателствата са върху фреските и в старите писания, стигнали и до наши дни."
Днес похапваме предимно сурови круши – като десерт, но също и консервирани – във вид на компоти, конфитюри или сладка. Някои хора приготвят и десерт с печени круши.
Като особено здравословен десерт през есенните и зимните месеци е препоръчително да приемате плодови коктейли, в които съчетавате различни пресни плодове - ябълки, банани, киви, портокали.
Пресните круши са истински здравословен коктейл от полезни вещества, органични киселини, микроелементи – желязо, мед, цинк. В 100 грама плодове се съдържа 120 мг ябълчена киселина, 70 мг. лимонена киселина и до 3 мг оксалова киселина.
Крушата съдържа йод, затова е особено препоръчителна за хора, които живеят в региони с йоден дефицит. Крушата може да задоволи минималните нужди на човека от този микроелемент, необходим за щитовидната жлеза и свързан с човешкия интелект.
Сред най-известните сортове круши са:
• Фуджи - нежен, сочен и ароматен. Сладка и ароматна круша.
• Гала - хрупкав, със сладък и силен вкус.
• Барлет - жълт сорт, с мека консистенция и много сочен.
• Анжу - много сочна круша, която е особено подходяща за различни салати.
• Азиатска - хрупкава и сочна, едва доловимо сладка.
Крушата е изключително изнежен плод. След откъсването ѝ и особено, ако е вече презряла, тя бързо се разваля и потъмнява. Зимната круша, която е със зърнеста вътрешност, се запазва по-дълго време.
Имайте предвид, че вече нарязана, крушата бързо се окислява и почернява. За да избегнете това, напръскайте крушите с лимонов сок.
Когато купувате круши, избирайте свежи плодове със здрава и ненаранена повърхност. Крушите могат да се съхраняват в хладилник. Не са подходящи за замразяване.
Още по темата: