Синьо, червено, зелено и жълто – плодовете съдържат витамини според цветове си, казват германски специалисти, цитирани от БГНЕС.
Зеленият цвят намалява високия холестерол и засилва имунната система.
Хлорофилът, съдържащ се в зелените плодове и зеленчуци, отговаря за по-доброто използване на кислород от мозъчните клетки.
Особено ценни са броколи, спанак и киви.
Плодовете и зеленчуците с червен и оранжев цвят съдържат доста каротеноиди, които неутрализират агресивните молекули на вредните вещества, укрепват дихателните пътища и подобряват зрението.
Особено важни продукти с този цвят - тиквата, морковите, доматите, червеният пипер, мандарините, динята.
Сините и лилавите плодове са естествени антибиотици.
Предотвратяват възпаление, предпазват от инфекции и укрепват сърцето.
Богати на полифеноли са боровинките, цвеклото, гроздето, къпините, касиса.
Жълтият цвят на плодовете и зеленчуците означава и по-голямо количество флавоноиди, които са пазители на добрия холестерол.
Богати на тях са жълтата чушка, прасковата, мангото, зрелите круши и грейпфрута.