Редица хора анатемосват козето сирене като тежко, миризливо и неприятно, а други редовно го консумират заради вкусовите и здравословните му качества.
Произход
Козето сирене е храна с древнa история, за която се предполага, че е произлязла в района на Европа, Централна Азия и Близкия Изток около 8000 г. пр.Хр. Според сведения, открити в египетска гробница, първото сирене се е появило около 2000 г. пр.Хр. и вероятно е било със структура на пресечена извара, каквито са саламурените сирена днес на Балканите. Но за разлика от произведеното в Близкия Изток - сиренето от Европа, където климатът е по-хладен, изисква по-малко сол за консервиране и става подходяща среда за полезни микроорганизми и плесени.
Състав и здравословни ползи
* Козето сирене е много богато на полезни млечнокисели бактерии и по този показател превъзхожда сериозно повечето млечни продукти. Това се дължи на различните хранителни навици на козата. Тя се храни с най-свежите и млади листенца, клонки, плодове и цветя. За разлика от други тревопасни козата изяжда тревата чак до корените, където е едновременно сладка и кисела, което придава характерния вкус на козето мляко.
* Млечните бактерии в козето сирене пречат на развитието на патогенни микроорганизми. Когато даваме козе сирене на малки деца, е добре да се има предвид, че то е силен алерген, въпреки че за козето мляко се казва, че е най-близко до кърмата като състав.
* Козето сирене е богато на белтъчини, кобалтови соли, калций и много витамини. Спомага за по-бързото лечение на белодробни заболявания, укрепва имунната и нервната система, лекува чувствителен стомах, помага при артрит, ревматизъм, диабет, сърдечни и бъбречни проблеми.
* Някои учени го наричат "естествен антибиотик", защото ни предпазва от редица заболявания. Голямото му предимство е, че се смила в стомаха за 20 минути, докато за кравето се изисква шест пъти повече време. Силицият, който съдържа, придава здравина на кожата и стимулира растежа на косата и ноктите.
* Козето сирене е ценено и в диетичното хранене, защото има с 40% по-малко калории от кравето и съдържа само 90 килокалории в 100 г.
Кулинарно приложение
Заради специфичния си кисел вкус козето сирене е сред най-разпространените "антипасти" (предястия в средиземноморската кухня) и често намира място върху апетитни хапки. Чудесно подхожда на червено вино и отлично се комбинира с редица вкусове, подходящи за салати, закуски, предястия, сосове, основни ястия, фондю, десерти и т.н.
* Предлагаме ви и една апетитна рецепта с козе сирене.