Със сигурност сте забелязали как картофите позеленяват, ако бъдат изложени за по-дълго на слънчева светлина.
Това се дължи на процеса по образуване на соланин, започнал в тях.
От бабите си знаете, че зелените картофи са опасни и или не се консумират, или се отстранява зеленoто от тях.
Причината за това е не друго, а именно соланинът.
Той представлява алкалоид и се съдържа в различни растения като домати, картофи, патладжани, чушки, тютюневи изделия и други.
Токсичен е и се намира в по-висока концентрация в корените, листата и плодовете на растенията.
Целта му е да пази от вредители като насекоми, птици и тревопасни животни.
Ако картофите са започнали да позеленяват, то може да обелите по-дебело кората им и така да отстраните излишното натрупване на соланин по нея.
При натравяне със соланин се появява засилено чувство на жажда, на сухота в устата, диария, повръщане, главоболие, висока температура, а в тежките случай дори халюцинации, разширяване на зениците и хипотермия.
Може да доведе до смърт, ако бъде приет в наистина големи количества.
Опасната доза е един милиграм на килограм телесно тегло или казано иначе – човек трябва да изяде повече от четири килограма картофи, за да достигне до критичните норми.
Първите симптоми се появяват от 8 до 12 часа след поглъщане.
При дълбоко пържене и по-дебело белене на кората се премахва до голяма степен, но при варене или печене се запазва.