Изследване на Кралския колеж в Лондон (King's College) показва, че една от най-популярните храни по нашите географски ширини – киселото мляко съдържа вещества, които подобряват работата на сърцето и го предпазват от различни болестни състояния.
За целта учените обърнали специално внимание на полезните и вредните бактерии в храносмилателната система, където има десет пъти повече клетки от който и да било друг основен човешки орган.
"Хората имат различни способности да смилат храната", обяснява водещият автор на анкетата Дейвид Джонсън.
В някои случаи разликите по този показател се дължат на расов и етнически признак. Британските медици открили и връзка между затлъстяването и наличието на по-голям брой бактерии, които са в състояние бързо да извлекат енергията от консумираните продукти.
Експертите допълват още, че в нашия чревен тракт има около 1500 вида бактерии. Затова е почти невъзможно да се проследят всички нарушения, които се случват в тях. Киселото мляко, обаче, съдържа специални пробиотици, помагащи за намаляването на риска от сърдечен удар.