Английски: Galangal, galanga root, galingale, Siamese ginger
Руски: Галгант, Галангал, Калган
Немски: Galanga, Galgant, Großer Galgant, Siam-Ingwer
Френски: Souchet long, Souchet odorant, Galanga
Италиански: Galanga, Galanga maggiore
Други названия: аптечен корен
Галангал е много популярна подправка в цяла Югоизточна Азия и е особено типичен за тайландската кухня. Широко се използва в Малайзия, Индия, Индонезия, Камбоджа, Виетнам и Южен Китай – влиза в състава на китайската смес "five spice powder".
Използват се корените на многогодишно тревисто растение от семейството на джинджифила. Има три разновидности: Alpinia officinalis (малък корен), Alpinia Galanga (голям корен) и Alpinia chinensis (китайки корен ).
Родината му е о-в Хайнан (Китай). Отглежда се в Южен Китай, Тайланд, на о-в Ява (Индонезия). Галангалът е подправка ботанически близка с джинджифила, но не може да се приеме за негов заместител в кулинарията.
Названието му произлиза от арабското Khalanjan и китайското Liang-tiang ('mild ginger'). Латинското наименование е дадено в чест на Просперо Алпини (Prospero Alpini (1553-1617), италиански ботаник, категоризирал и описал екзотичното растение.
Европейците се запознават с галангала чрез гърците и римляните, които го получавали от арабските търговци. Коренът на галангала се е ценял не по-малко от този на джинджифила.
В средните векове е бил широко известен като лечебно средство. Отварата се е препоръчвала за укрепване на стомаха, срещу колики и за възбуждане на апетита .
За да се приготви подправката, корените на растението се обелват от външната кора, режат се на правоъгълни парчета с дължина 5-8 сантиметра и след това се сушат на слънце. Изсушените корени са с кафеникав цвят отвън и червено-оранжеви във вътрешността, благодарение на което лесно се различават от джинджифила.
Галангалът може да се използва в пресен вид или сушен. Пресния галангал има силен и свеж аромат и умерено пикантен вкус. В тайландската кухня често се добавя нарязан на парченца в супи (tom khaa), в съчетание с кокосово мляко. Нарязан на ситно се използва в ястията, приготвени чрез бързо запържване (stir-fries).
Смлян, влиза в състава на много видове къри пасти. Подобно на джинджифила, ароматът му се съчетава много добре с този на чесъна, куркумата, канелата, кокосовото мляко.
Сушеният и смлян галангал е доста по-пикантен от пресния и вкусът му се доближава до този на джинджифила. Освен смлян, сушеният се продава и на парченца, които след накисване в гореща вода се доближават до вкуса на пресния.
Съхранява се в херметически затворени съдове.
Рецепта с галангал може да намерите тук.