Днес ви предложихме разкошна рецепта за скаридидна скара с билково масло. Замислихме се обаче, че не сме ви дали никакви съвети за това как да изберете скариди на пазара.
За цялото разнообразие от морска храна на пазара е изключително важно да купите пресни и качествени продукти. Компромиси не могат да се правят (често застояли продукти се пускат на по-ниска цена, но това не трябва да ви блазни).
Затова сме подбрали няколко съвета за купуване и готвене, които биха ви били полезни.
Разнообразието от скариди е огромно. Познати са хиляди видове, организирани в четири основни категории: обитаващи топлите води (тропически), обитаващи студените води, обитаващи пресните води и пясъчни скариди.
Те често се класифицират и по своя цвят: кафяви, розови, бели и т.н. Разликата във вкуса обаче е почти незначителна между отделните видове.
Търговски вид
Скаридите обикновено се продават варено-замразени (на цвят са розови), сурово-замразени (на цвят са сиво-кафяви), с глави и черупки или само опашки в черупки, както и почистени от обвивката си. По-големите екземпляри са по-скъпи от малките. Често се продават и като основна съставка в разнообразни кулинарни произведения, например пастет от скариди.
Най-добри за готвене
Скаридите са изключителен деликатес. Подходящи са за коктейли, салати и кулинарни специалитети. Могат да се консумират печени на скара, варени, задушени, панирани или пържени.
Основно правило при подготовката им е да не се преваряват, защото месото става твърдо и безвкусно. Сурово-замразените се размразяват колкото да се отделят и се пускат във вряща вода с подправките.
Готовите скариди изплуват на повърхността след не повече от 8 - 10 минути. Варено-замразените се варят най-много 3 минути (също във вряща вода с подправки).
Съвет към купувача
Ако имате възможност, купувайте скаридите пресни, защото ако не са били замразени правилно, когато ги размразите, ще станат на каша. Трябва да ухаят приятно на морска вода, а не на амоняк. Оглеждайте ги за черни петна – ако има такива, не ги купувайте. Те са първият признак на разваляне.