Налегне ли ни умората от дългия и напрегнат ден, сме много по-податливи да посегнем към непълноценната храна от типа на тестени продукти, сладкарски изделия и газирани напитки.
До този извод са стигнали учени от американските университети в Калифорния и Колумбия.
Оказва се, че висококалоричните ястия са доста по-изкушаващи за нашето съзнание, когато тялото ни е на предела на своите сили.
Всъщност тогава се активира център, разположен в предния дял на мозъка, който контролира поведението и вземането на решения.
Щом обаче умората се появи, ние сме по-благосклонни именно към нездравословната храна и я предпочитаме в тези ситуации, защото не ни отнема дълго време, за да я приготвим.
Експертите например допълват, че шоколадът много бързо възобновява енергията в организма и затова ние ставаме още по-подвластни на неговия вкус, особено при липса на достатъчно физически сили.