Тази подправка идва от едно дребно и ниско иглолистно растение, братовчед на кипариса.
Много е популярно в Северна Европа.
Неговите бодливи клони с листа, които не падат, са покрити с множество месести плодчета. Те се берат в края на лятото, приличат на грахови зърна и са сини на цвят
Във Франция, в регионите, където няма лозя, се отглеждат хвойнови дръвчета, от чиито плодове приготвят хвойнова ракия.
Някога това е било работническо питие, което се консумирало с кафе. Днес това е марков алкохол, което се пие силно охладен.
Цялото растение е много ароматно, затова клоните на хвойната служат за опушване на сьомга и шунка.
Намачкани, плодчетата излъчват мек и леко смолист аромат, а вкусът наподобява този на пипера. Когато са цели, служат за украса.
Плодовете на хвойната могат се добавят в ястие с кисело зеле с дивеч, тъй като те благоприятстват храносмилането и имат диуретични свойства.
В северните европейски страни, където тази подправка се използва най-много, хвойната влиза като съставка в рецепти за пастети, ястия със задушено месо, винени сосове, маринати. Комбинира се добре със мащерка и розмарин.
Плодчетата на хвойната са полезни при ревматизъм, цистит, освен това подобряват храносмилането.