Хвойна - полезна и много ароматна

Хвойна - полезна и много ароматна
Снимка: Thinkstock

Тази подправка идва от едно дребно и ниско иглолистно растение, братовчед на кипариса.

Много е популярно в Северна Европа.

Неговите бодливи клони с листа, които не падат, са покрити с множество месести плодчета. Те се берат в края на лятото, приличат на грахови зърна и са сини на цвят

Във Франция, в регионите, където няма лозя, се отглеждат хвойнови дръвчета, от чиито плодове приготвят хвойнова ракия.

Някога това е било работническо питие, което се консумирало с кафе. Днес това е марков алкохол, което се пие силно охладен.

Цялото растение е много ароматно, затова клоните на хвойната служат за опушване на сьомга и шунка.

Намачкани, плодчетата излъчват мек и леко смолист аромат, а вкусът наподобява този на пипера. Когато са цели, служат за украса.

Плодовете на хвойната могат се добавят в ястие с кисело зеле с дивеч, тъй като те благоприятстват храносмилането и имат диуретични свойства.

В северните европейски страни, където тази подправка се използва най-много, хвойната влиза като съставка в рецепти за пастети, ястия със задушено месо, винени сосове, маринати. Комбинира се добре със мащерка и розмарин.

Плодчетата на хвойната са полезни при ревматизъм, цистит, освен това подобряват храносмилането.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти