Гъбите, и по-точно ядливите гъби, са служили за храна на човека още от древни времена. Още древногръцкият учен Теофраст описва в своите трудове печурката, трюфелите и много други гъби.
Гъбите са били поднасяни на народната трапеза, на хановете и царете. Те имат сходна със зеленчуците и продуктите от животински произход хранителната стойност. Съдържат голямо количество вода, белтъчини, минерални соли, мазнини, витамини и други вещества.
По вкусови качества гъбите заемат едно от първите места между храните от растителен произход. От значение за това е и обработката им. Гъбите търпят всякаква топлинна обработка и са подходящи както за самостоятелна консумация, така и като добавка към много ястия.
Говорим си за...
Широко известни са повече от сто вида ядливи гъби. Благодарение на ароматните си и полезни вещества, гъбите придават на ястия, супи, яхнии и салати приятен вкус. Количеството на протеини в гъбите е 30%, което е повече от месото. В гъбите се съдържат още фибри, въглехидрати, аминокиселини и много различни вещества като мастни киселини и етерични масла.
Най-полезното вещество в състава на гъбите е бета-глюканът. Бета-глюканите са природни полизахариди. Те са изключително важни за имунната система на човека. Учените дори смятат, че благодарение на обилното присъствие на гъби в постните менюта на хората от древността, те са успявали да поддържат добра имунна система.
Гъбите се използват и за медицински цели в така наречената фунготерапия. Медицината е наясно с важността на пеницилина и други антибиотици, съдържащи се в гъбата, за лечението на инфекциозни заболявания.
Противовъзпалително и упоително действие има и чаят от гъби, широко използван в източната медицина.
В народната медицина пък различни видове гъби се използват при лечение на заболявания на нервната система, алкохолизъм, тумор.
Ползата от употребата на гъби е неоспорима. Но дали има и вреда? Първият недостатък на гъбите е, че са трудни да усвояване от организма. Затова гъбите са противопоказни при хора със заболявания на стомашно-чревния тракт. За да можете да ядете гъби и да нямате проблеми след това, трябва да имате напълно здрава храносмилателната система.
Другият недостатък на гъбите е, че притежават изключително висока способност да натрупват радиоактивни вещества и различни токсини. Ако гъбата е израснала в заразена почва, то тя може да бъде смъртоносна.
Важно е да запомните, че след като гъбите бъдат нарязани, трябва да ги сготвите възможно най-скоро, тъй като след няколко часа при стайна температура те ще започнат да натрупват вредни вещества. Гъбите се съхраняват в хладилник, но не повече от един ден, след като са били набрани. Добре е да ги държите в съдове с твърди стени, защото найлоновите торбички ще ускорят процеса на разпадането им.
Готовите гъбeни ястия пък трябва да се съхраняват в хладилник в емайлирана или керамична чиния.
Ето и няколко лесни и интересни рецепти, включващи гъби, които сме ви споделяли в Edna.bg:
✔ Къри картофки с броколи и гъби
✔ Пълнени кюфтета с гъби и сметана