В периода на постите всякакви бобени храни са добре дошли, а какво по-вкусно, полезно и лесно за приготвяне от грах! След като вчера ви споделихме кои са плодовете и зеленчуците на зимата, а сред тях е и грахът, днес решихме да ви разкажем малко по-подробно за него.
Pisum Sativum – както е латинското наименование на растението, представлява биологичен вид от семейство Бобови. Отглежда се като домашна култура и се използва за прехрана по целия свят.
От ботаническа гледна точка растението грах всъщност е плод, но в кулинарията се използва като зеленчук. Обикновеният културен грах е едногодишно тревисто растение, но се срещат и зимуващи форми, които съвсем неправилно са наречени зимни.
История
Счита се, че градинският грах води своя произход от Централна Азия и Европа. В действителност, той дори е споменат в Библията и е възхваляван от древните цивилизации на Египет, Гърция и Рим.
Зеленият грах не е бил толкова популярен до към 16-ти век, когато нови техники на култивиране водят до създаване на нови сортове и той започва да се консумира и в прясно състояние. В Китай, където консумацията на грах датира още от 2000 г. пр.н.е., започват да се консумират както зърната, така и шушулките на този зеленчук.
Френският крал Луи XIV популяризира грахът през 17-ти век, като го превръща в основен елемент на менюто за дворцовите партита. Предполага се, че снежният грах е култивиран по това време в Холандия. Грахът е внесен в САЩ при заселването на първите колонизатори.
През 19-ти век грахът играе важна роля по време на първите генетични изследвания. Монахът и ботаник Грегор Мендел използва грах в неговите експерименти за развъждане на растения.
През 1970 г. е култивиран хрупкавият грах в резултат от кръстоска между градинския и снежния грах. Днес, най-големите производители и търговци на пресен грах са Съединените щати, Великобритания, Китай, Унгария и Индия.
Състав на граха
Зеленият грах е много добър източник на витамин С, витамин К, манган, диетични фибри, фолати итиамин (витамин В1). Той е също съдържа витамин А, фосфор, витамин В6, протеини, ниацин, магнезий, рибофлавин (витамин B2), мед, желязо, цинк и калий. 160 г грах съдържат 134.4 калории и 8.58 гр. протеини. Зеленият грах съдържа и естествени вещества, наречени пурини, също така е богат и на фолиева киселина.
Видове грах
Съществуват три познати вида грах: градински или зелен грах, снежен/ бял грах и хрупкав грах. Зеленият грах притежава възхитителен вкус, прекрасна текстура и е богат на полезни за здравето хранителни вещества.
Градинският грах има закръглени шушулки, които обикновено са леко огънати, с гладка консистенция и зелен цвят. Вътре в тях се намират зелени грахови зърна, които са сладки и богати на скорбяла. Шушулките на снежния грах са по-плоски и прозрачни от тези на градинския.
Хрупкавият грах е кръстоска между градинския и снежния и има по-закръглени шушулки с хрупкава текстура. Шушулките на снежния и на хрупкавия грах са годни за консумация и имат по-сладък вкус от градинския грах.
Избор и съхранение
Грахът е един от малкото членове на семейство бобови, който се продава в прясно състояние, но това са само около 5% от отглеждания грах, останалият се предлага замразен или консервиран. Замразеният грах е по-предпочитан от консервирания, тъй като запазва своите вкусове и има по-ниско съдържание на натрий. Градинският грах се предлага от пролетта до началото на зимата. Снежният грах обикновено може да се намери през цялата година в азиатските магазини. Докато хрупкавият грах се предлага по-ограничено, от края на пролетта до началото на лятото.
За съхраняването на пресен грах е необходимо неговото замразяване, за да се запази съдържанието на захар, предпазващо го от превръщане в нишесте. Друг начин за съхранение е бланширането на граха за една или две минути и последващото му замразяване.
Грах в кулинарията
В наши дни грахът се консумира най-вече варен или на пара. По този начин се получава разкъсване на клетъчните стени на зърната, което от своя страна прави граха още по-вкусен. Пресен грахът може да се използва в различни зеленчукови блюда и салати; влиза в състава на на много ястия с месо; в супи, яхнии и гювечи; в ястия на фурна.
Грахът е първия зеленчук, който започва да се консервира в кутии. Освен консервиран, той може и да се замразява. Подчертава вкуса на ястия с месо и картофи.
Ползи
Зеленият грах осигурява хранителни вещества, които са важни за поддържане здравината на костите. Той е източник на витамин К, части от който тялото ни превръща в K2, който активира остеокалцинът-основният протеин в костите, който спуска молекули калций във вътрешността на костта.
Зеленият грах също служи като много добър източник на фолиева киселина и на витамин B6. Те помагат да се намали увеличаването на метаболитния вторичен продукт, наречен хомоцистеин, който може да попречи на кръстосаното свързване на колаген, което води до бедно междуклетъчно вещество на костите и остеопороза.
Фолиевата киселина и витамин B6 в зеления грах са и поддържащи за сърдечно-съдовата система. Съдържащият се в зеления грах витамин К пък е средство за подпомагане съсирването на кръвта. Зеленият грах е една от основните храни, която е необходимо да се включи в диетата на човек, ако той често се чувства уморен. Това е така, защото той осигурява хранителни вещества, които подпомагат енергопроизвеждащите клетки и системи на тялото.
Зеленият грах е също добър източник на тиамин-витамин В1, витамин В6, рибофлавин-витамин В2 и ниацин-витамин B3, всеки от които съдържа вещества, необходими за въглехидратния, протеиновия и липидния метаболизъм.
Зеленият грах съдържа желязо и минерали, необходими за нормалното образуване на кръвните клетки, чиито недостиг води до анемия, умора и намалява имунната защита. В допълнение, зеленият грах е също много добър източник на витамин С, който защитава енергопроизвеждащите клетки и системи в организма от свободни радикали и предотвратява ракови заболявания.
Вреди
Проблеми с граха могат да имат хора, които страдат от алергия към бобови храни и стомашно-чревни заболявания, изискващи намален прием на фибри с храната. Хора, които имат проблеми с бъбреците или подагра трябва да ограничат или да избягват приемането на храни, съдържащи пурини.
Рецепти с грах
Телешко с грах
Супа от грах
Бързо пюре