Това не е приказка за сладкиши. Въпреки това, ще я започна именно с "Имало едно време", тъй като десертът, за който ще ви разкажа, е толкова аристократичен, че си заслужава всеки един комплимент. Дори и да е в повече.
И така... Имало едно време една закръглена сладка изкусителка, която разтапяла и най-претенциозните сетива с примамливата си за окото форма. Тя била създадена от бадемово брашно, захар и яйчен белтък. Вкусът ѝ бил класически, ала с него тя пленявала челните позиции за любим десерт на всеки, дръзнал да я докосне до небцето си.
Всъщност, стига толкова помпозност! Нека просто ви я представя – Нейно Величество, принцесата на сладостта – сладката, носеща наименованието "Макарон".
Сладкишите са популярни по целия свят като "откритие" на французите, но и до ден днешен около произхода и народността на десерта се водят дебати.
Edna от теориите гласи, че сладките са били направени за първи път през далечната 791 година в манастир край градчето Кормери, централна Франция.
Друга легенда пък твърди, че бисквитата "Макарон" има италиански корени. Италианската благородничка Катрин де Медичи сключва брак с крал Хенри II и така през втората половина на 16 век се превръща в кралица на Франция. При идването си в Париж, тя води със себе си и своите придворни готвачи от Ботуша, които създават макароните и така сладкишите правят франкофонския си дебют.
Кръглият десерт набира широка популярност във Франция едва през 1792 г., когато по време на Френската революция две монахини започват да пекат и продават сладките в убежището си край град Нанси, за да се препитават. По това време макароните са били по-обикновени и еднообразни.
Чак през 1830 година към вкусната храна започват да се добавят различни конфитюри, ликьори и подправки. Познатият ни днес "Макарон", състоящ се от два бадемови целувчени диска със слой от маслен крем в средата, се появява за първи път във френската сладкарница "Ладури". Именно поради тази причина можете да ги срещнете и с другото им име "Гербет" – кръстени на хлебаря и пекар Клод Гербет, за който се твърди, че е създал техния съвременен вид в тази сладкарница навремето.
От тогава до ден днешен макароните са едни от най-обичаните и почитани десерти не само във Франция, но и по цял свят. Те печелят милиони любители във всички европейски страни, както и в Америка.
Постепенно се зараждат и стотици техни вариации откъм вкусове и цветове. Канела, ванилия, карамел, шоколад, малина, ягода, череша, боровинка, лимон, праскова, портокал, мента, орех, бадем, лешник... Това са само Edna малка част от разновидностите, които можете да опитате и с които да поглезите почитателя на сладките изкушения в себе си.
В България също вече немалко сладкарски къщи произвеждат макарони. В повечето случаи се продават или на грамаж, или на брой, като можете да си купите само няколко, за да ги опитате и да се подсладите, но и по-големи количества, като например да почерпите за личен празник или по щастлив повод. Цената и качеството им варира, но това не пречи да опитате от сладките на различни фирми и да прецените кои са най-подходящите за вашия вкус и бюджет.
За всички, които в момента си задават въпроса защо името на сладките съвпада с името на тестените изделия макарони, които са по-познати по нашите географски ширини и всеки от нас поне веднъж в живота си ги е похапвал, овкусени със сирене или захар, е време да спомена, че двете храни споделят еднакво наименование, тъй като и двете произхождат от думата "макарони", която в превод от френски означава буквално "обла, кръгла храна от тесто".
Френските сладки "Макарон" са най-продаваните бисквити в сладкарските магазини по света! Удивително, нали?
Те са възприети като луксозен бутиков сладкиш и цената им винаги е малко по-висока от тази на другите сладкиши.
Въпреки това, те са идеалното допълнение към ароматното кафе с мляко и топлия кроасан, особено когато сме се настанили в китно и уютно кафене с любим приятел и предстои час, запазен само за смях, спомени и щастлива доза бъбрене.
Убедих ли ви, че тези прекрасни принцеси на сладостта са съвършеният десерт?
Разбира се, че не! Няма нищо по-убедително от това просто да ги опитате и да се съгласите с мен.
А ако вече сте ги опитали, съм сигурна, че в момента доволно одобрително поклащате глава и мислено се сещате за техния разкошен вкус.
И гарантирано ще им се наслаждавате отново, и отново, и отново...
Припомнете си още:
Ябълков сладкиш с крема сирене