Сминдухът е широко използвана по нашите географски ширини билка.
Най-често може да се срещне в шарената сол, но се използва в приготвянето на различни ястия, а освен това има и редица здравословни свойства.
Благодарение на тях той е високо ценен от народната медицина и широко използван извън кухнята и в наши дни.
Листата от сминдух са ценен компонент в маските против акне и други козметични проблеми (можете да видите рецепти тук и тук).
Отвари от растението се използват срещу предменструални симптоми, също така помагат при диабет, артеросклероза, проблеми със стомашно-чревния тракт, засилват апетита и действат като афродизиак.
Сминдух може да се използва и от майки кърмачки, тъй като засилва производството на кърма.
Не е добре обаче да се консумира от бременни, тъй като има опасност да предизвика контракции.
Можете да съхранявате изсушен сминдух на тъмно и хладно място в добре затворен съд (за да не поеме аромата на другите подправки).
Така може да се запази до шест-седем месеца.
Като подправка чудесно си пасва с магданоз, чубрица, копър, джоджен, а шарената сол е немислима без него.
Служи за подправяне както на ястия с месо, така и на постни гозби.
Лечебна отвара от него можете да си направите, като запарите една чаена лъжичка счукани семена с 200-300 милилитра вода.
Прецеждате и пиете по три пъти на ден.