Оказва се, че причините за развитие на кариес могат да се породят и от на пръв поглед доста полезни продукти като плодовете и зеленчуците, защото съдържат достатъчно вредни за зъбите въглехидрати и органични киселини, лесно разрушаващи емайла, пише здраве.bg.
Затова растителната храна може да се раздели на две групи. В първата влизат плодовете и зеленчуците, които способстват за възникването на кариеса, а във втората – тези, които не защитават зъбите, но нанасят по-малка вреда.
Към първата категория се отнасят бананите, фурмите, ананасът, гроздето, картофът, зеленият грах, смокините и сладките сортове ябълки. Всички те съдържат голямо количество въглехидрати. В южните плодове съставът им е значително по-голям, отколкото в тези, които се отглеждат в средните географски ширини.
Освен това според последни данни на учените, днешните плодове не са същите като предшествениците им преди 10 и повече години. Ябълките тогава са съдържали 10-11% захар, а днес – до 15%.
Изсушените или преработени плодове (сладко, компот и т.н.) могат да бъдат още по-вредни за зъбите.
Нарът, цитрусовите плодове, касисът и боровинките пък са изградени от голямо количество органични киселини и затова те също са включени в рисковата първа група. Към нея могат да се причислят дори марулите, магданозът, целината, спанакът.
По-безвредните за зъбния емайл зеленчуци са: краставици, зеле, тиквички, тиква, патладжан, репички, моркови.
Не мислете, че е правилно да се откажете от плодовете и зеленчуците от първата група. Те съдържат много полезни вещества, в това число и незаменимия за зъбите флуор.
Органичните киселини пък приемат активно участие в синтеза на белтъчините, мазнините и въглехидратите и регулират минералния обмен.
Плодовете и зеленчуците трябва да се употребяват правилно, като се спазват няколко правила за безопасност.
* Всичко трябва да има мярка. Дори продължителната употреба на цвекло може да предизвика кариес.
* Зъбите следва да бъдат предпазени от наднормено количество киселини. Затова разреждайте плодовите сокове с вода.
* Стремете се да приемате рисковите са кариес плодове и зеленчуци по време на основното хранене, а не след ядене или между храненията.
* Не забравяйте за хигиената на устата. След всяко хранене се старайте да я изплаквате с топла вода, дори да сте консумирали безвредни за емайла храни.
* Не си мийте зъбите веднага след употребата на сок, плодове или зеленчуци. Горният слой на емайла леко омеква поради съдържащите се в растителната храна органични киселини и абразивните съставки на пастата за зъби може да му навредят.
* Ако след употребата на плодове възникват неприятни усещания по венците и зъбите, не отлагайте и потърсете стоматолог. Своевременно назначените процедури за заздравяване на венците, специализираните зъбни пасти и различните медикаменти ще помогнат да се намали чувствителността на зъбите и ще ги предпазят от разрушаване.