След многократни анализи американски учени установиха, че хранителният режим с качествено съдържание на витамин C може да укрепи опорно-двигателния ни апарат и да намали шанса от развитие на остеопороза.
Изследванията са били направени върху лабораторни мишки, като се оказало, че редовният прием на витамин C – заздравява скелета и стимулира производството на ново костно вещество в организма на гризачите.
Все още обаче предстоят по-задълбочени експерименти, за да се установи дали балансираната употреба на витамин C ще окаже толкова благодатен ефект и при хората.
Според специалистите това ви било сериозна крачка напред за превенцията на остеопорозата, която е все по-масово срещана, особено след менопаузата.
През 2008 г. бяха проведени подобни проучвания за връзката между консумацията на храни, богати на витамин C, и подсилването на костите, но тогава се оказа, че тя се отчита само при мъжете.
Медиците допълват, че антиоксидантното действие на витамин C допринася за устойчивостта на костните клетки и помага за по-доброто усвояване на калция.
Продуктите, които изобилстват от витамин C, са: папая, червени чушки, броколи, зеле, ягоди, киви, карфиол, брюкселско зеле, сладки картофи, пъпеш, шипки и др.