Все още щандовете за плодове и зеленчуци изобилстват от този невероятно сочен и сладък плод (отглеждан за пръв път преди около 7000 години в региона на Близкия Изток), а когато разбрахме и колко здравословни качества притежава – веднага ни се прииска да присъства целогодишно на нашата трапеза.
Ето и няколко от най-полезните функции на гроздето.
* Редица проучвания доказват, че въпросната натурална суровина и по-точно антиоксидантът резвератрол, съдържащ се в нея, спомага за редуцирането на излишните мастни депа в организма и повторното им натрупване.
* Резвератролът действа и съдоразширяващо, а освен това укрепва структурата на кръвоносните съдове, като понижава високото кръвно налягане и риска от сърдечен удар.
* Скоро швейцарски учени установиха, че редовната консумация на грозде може да намали рисковите фактори за възникването на деменция и Алцхаймер, a също и да подсили паметта.
* Антиоксидантните свойства на гроздето предпазват кожата от ултравиолетовите лъчи, които са основна причина за развитието на кожния рак.
* Резвератролът регулира нивата на кръвната захар, което е от важно значение за хората, предразположени към диабет.
* Гроздето е изключително подходящ продукт за мъжете и жените, занимаващи се със спорт, защото спомага за бързото изхвърляне на токсините от тялото и възстановяването на мускулатурата след физическо натоварване.