Честотата на научните проучвания и гръмките им резултати ни заливат непрестанно, а ето го и най-новото, публикувано на страниците на британския всекидневник ''Таймс'' (Тhe Times), в чиято статия се цитират мненията на американски диетолози за четири неподозирани храни, които с гръм и трясък влизат в графата на полезните продукти.
Вегетарианци, не четете
Според ''Таймс'' чистото червено месо съдържа по-малко мазнини от пилешкото, като за пример е посочено, че на 100 гр месо от пиле се падат 129 калории и 4,8 гр мазнини, а в същото количество говеждо се поместват 135 калории и 4,5 гр мазнини. Освен това говеждото съдържа три пъти повече желязо и цинк, който е особено необходим за имунитета. Така че си помислете добре какво ще изберете следващия път, когато застанете пред щанда за месни продукти.
Това исках да чуя
Летният шампион сред десертите в лицето на сладоледа е подобряващ настроението продукт, но не си мислете, че може да го хапвате до безкрай. Затова забравете за онзи сценарий с голямата кутия, забодената в нея лъжица и изконсумирането й още преди да е свършил филмът по телевизията. Решението, ако искате хем да сте в здравословен тонус, хем да ви е сладко на душата е да изяждате по една топка дневно (но без други десерти, моля) от любимия ви сладоледен аромат, която съдържа 114 калории и 6 гр мазнини. Също така е важно да се знае, че този леден и сладък продукт постепенно насища кръвта със захар, а след това за разлика от други десерти (от типа на пудинг или торта) е добре да се яде в малки порции през продължителни интервали от време.
Никой не е по-голям от хляба
Наистина е така и българинът не се чувства заситен, без да е сложил на масата си достатъчно филии от това тестено чудо на природата наречено бял хляб. Няма спор, че ръжените и пълнозърнестите му разновидности съдържат повече целулоза, но пък най-масовият български хляб притежава калций (така желан от нашите кости) в състава си, който се усвоява много по-лесно от организма точно заради по-малкото количество на целулозни влакна в насъщния.
С масълце, моля
Подчертаваме дебело, че ако имате по-високо ниво на холестерола е редно да понамалите употребата на краве масло или да го замените с нискомаслен маргарин. Ако пък сте без този здравословен проблем и с нормално телесно тегло, може да си подправите ястие или филия с въпросния животински продукт.
На 10 гр от него се падат 8 гр мазнини, но повече от половината са ненаситени, които задължително трябва да присъстват в дневното ни меню. Затова, ако мислите, че ще се справите без сметаната в кафето или сте готови да пренебрегнете поредния маслен десерт, то тогава смело се върнете към детските спомени и си намажете сухар или хляб с краве масло, което също така е богато на витамин D (ценен за костите) и бета-каротин, пазещ сърцето и белите дробове.