Когато в магазинa се появи пресният чесън, може да сте сигурни, че пролетта е дошла.
Сезонът на този зеленчук е кратък – само няколко седмици, затова възползвайте се от него максимално!
Хубавото на пресния чесън е, че запазва в себе си всички полезни и незаменими свойства на стария. Той оказва неоценима помощ за повишаване на имунитета на организма, тъй като съдържа високи нива на алицин. Именно това съеднинение от групата на алкените е отговорно за специфичната миризма на чесъна, но пък е мощен антиоксидант. Чесънът е естествен антибиотик, който ще ви помогне в превенцията на настинки и грипозни състояния.
Ако имате ниски нива на желязо в организма, отново пресният чесън е вашият верен съюзник.
Свежият и малко миризлив зеленчук е богат още на полисулфиди, които помагат срещу сърдечни заболявания. И ако това не е достатъчно, чесънът е богат на мангал и минерал, които се свързват с така наречения "добър“ холестерол. Когато мангановите нива в организма са високи, това помага и за по-високото съдържание на "добър“ холестерол.
Има всевъзможни начини да консумирате пресен чесън като най-препоръчителният начин е да не минава термична обработка, за да се запазят всичките му полезни свойства.
Може да го нарежете много на ситно и да го прибавите към дресинга за салатата. Ако решите да го сготвите, може да сложите цялата глава на пресния чесън в пиле, заедно с няколко лимонени резенчета. Резултатът ще е много вкусен и ароматен.