Идеята за пица т.е. плосък хляб, покрит с различни продукти, не е никак нова и вероятно съществува от поне 8000 години.
А първото доказано използване на думата pizza е от Х в. от н.е. в латински текст, открит в италианския град Гаета.
Оттогава храната в Италия се е променила твърде много и изглежда, че този процес никога няма да спре. Дори и сега най-популярното италианско ястие е подложено на новаторски идеи, някои от които изглеждат и имат вкус на добри.
Експериментите с тестото за пица са непрекъснати и направеното с пълнозърнестто брашно вече не изненадва никого.
Но от тази година в Италия се зароди нова мода, която малко влияе на вкуса на пицата, но драматично променя колорита ѝ.
Все повече пицерии избират да добавят в тестото специално произведени за целта пречистени дървени въглища, стрити на фин прах. Те са съвсем подобни на активния въглен, който се продават в аптеките и нямат забележими вкус и мирис.
За сметка на това само 15 г на 1 кг брашно създават забележителен ефект и бялото тесто се сдобива с наситен антрацитен цвят, който се запазва и след изпичане.
На тъмния фон моцарелата буквално заблестява, доматеният сос се откроява предизвикателно, а прошутото и панчетата съобразно оптична илюзия изглеждат по-ярко розови.
Pizza nera (Черна пица) все още е новост, която засега се очертава с добро бъдеще.
А вие бихте ли опитали подобна тъмна пица?
от Людмил Хайдутов
Прочетете още:
Кажи ми как ядеш пица, за да ти кажа какъв си
Най-популярните италиански пици
Различна пица – с червен боб и бекон