Има сортове, които стават известни в мига, в който случайността или науката ги роди на бял свят. Има и такива, които с години, дори с векове тънат в забрава и внезапно, по прищявката най-често на новопоявила се мода, стават безпричинно популярни. Кое отличава първите от вторите? Както е и при хората, вроденото благородство винаги си проличава рано или късно и точно то прави сортове като каберне совиньон, шардоне и мерло (харесвани или не) толкова разпространени в цял свят.
Chardonnay - едно име с което всички сме свикнали до такава степен, че вече се е превърнало в синоним на бяло вино и много често е обект на спекула. Във всеки случай не можем да не признаем, че именно това е най-успешният качествен сорт в света, който е в основата на едни от любимите на широката публика вина.
Прекрасните му плодови аромати, които най-вече напомнят месест жълт плод (круша, пъпеш, ананас, папая), когато виното е от добре узряло грозде, са търсени и оценявани навсякъде по света. То често е с плътно тяло и сравнително висок алкохолен градус, а това му позволява да отлежава в нови дъбови бъчви. Най-добрите шардонета от Австралия и Калифорния са тъкмо такива и печелят сърцата на любителите с апетитни аромати на сладка ванилия, кокос и дори кроасан с масло, които се дължат на новата бъчва.
Как изглежда шардонето?
Ако разгледате чепка шардоне, ще установите, че гроздето е с дребни, компактни гроздове, малки, кръгли и твърди зърна с тънки ципи, обагрени в златистозелено. Силните му корени позволяват да се приспособява лесно към по-негостоприемните и каменисти почви. Винарите обичат да казват: "Лозата харесва богатата почва, но най-добрите вина идват от бедни и неблагоприятни почви."
Именно това е магнитът, който така ги привлича към шардонето - той се адаптира прекрасно във всякакви условия, но статистиката сочи че най-добрите вина се получават от грозде, отгледано на неблагодарни терени.
Сортът стои в основата на повечето от най-ароматните и обичани френски сухи вина от Бургундия, която е неговата родина. Емблема за вината от сорта шардоне е малкото градче Шабли (пак там, в Бургундия), станало нарицателно като наименование за произход. Такива вина са изключително скъпи, ако са от добра реколта и са класически примери за бяло вино в т. нар. стил "стар свят".
По ирония на съдбата, обаче, не френското Шабли направиха шардонето най-популярния и обичан бял винен сорт в света. Австралия постигна това, което френската традиция на успя на световните пазари. След това я последваха и останалите страни от новия свят: Южна Африка, Калифорния, Чили и Аржентина.
Днес вече шардонето е синоним на бяло вино в Северна Америка и се приема с особено голям ентусиазъм и в останалата част на континента - от Британска Колумбия до Лонг Айлънд. През 1990 то надмина ризлинга и се превърна в най-разпространеният сорт в щата Вашингтон, Тексас и Орегон.
Мащабите на американското увлечение по шардоне като цяло и конкретно на шардонето отлежалото в дъбови бъчви, оказаха съществено влияние върху световния пазар на вино, но така също и върху световния бъчварски бизнес. Не е трудно да се досетим, че заради любовта на американското население към шардонето с дъб, тази индустрия процъфтява на много места по света.
Въпреки че шардонето може да вирее и в относително топли климати, то трябва да се бере преди киселините да започнат да спадат (това е момента малко преди гроздето да е развило истинския си характер). Винифицирането на този качествен сорт изисква още относително съвременна техника за контролиране на температурата в избата.
Шардонето вече е така популярно в целия свят, че се отглежда в климати, които в никой случай не се смятат за подходящикато например Англия, Индия и Уругвай.
С какви храни най-добре се комбинира?
Хрускаво свежите шардонета в класически стил на Стария свят (които не са отлежавали в дъбови бъчви) са практически подходящи за всички летни зеленчукови ястия, салати и предястия с морски дарове. Особено приятна е комбинацията с ризото с манатарки, салата "Цезар", октопод или риба на скара и дори типичните за нашите географски ширини патладжани с доматен сос.
За шардонетата, отлежавали в нова дъбова бъчва, най-добър партньор се явяват пилешкото месо със сос от сирена и всякакви меса със сосове на сметанова основа.
от Юлия Костадинова, Divino.bg