Не е тайна, че отделните цветове оказват различен ефект върху нашата психика и цялостно здравословно състояние. Но същото правило важи и при хранителните продукти, предизвикващи различни реакции в организма според тяхното обагряне.
* Белите продукти (мляко, извара, сирене, ориз, чесън, карфиол) успокояват, премахват раздразнителността и извеждат токсините от тялото.
* Сините (грозде, сливи, картофи със синьо-виолетова кора) съдържат биологично активни вещества - антоцианини, които защитават кръвоносните съдове и зрението.
* Зелените (маруля, броколи, грах, спанак, коприва) подхранват мозъка, повишават активността и премахват напрежението. Хлорофилът, съдържащ се в зеленчуците и плодовете със зелен цвят, стимулира изработването на еритроцити (червените кръвни телца) и активизира имунната система.
* Червените (цвекло, чушки, домати, ягоди) засилват обменните процеси, подобряват кръвообращението и повишават работоспособността. Но ако се употребяват в големи количества, те могат да предизвикат превъзбуждане и проблеми със заспиването.
* Оранжевите (праскови, кайсии, тиква, мандарини, моркови) спомагат за възстановяването на нервните клетки и обновяването на мускулните тъкани, а също така повишават сексуалността, подобряват настроението, борят се с умората и апатията, успокояват главоболието.
* Жълтите (лимони, ананаси, ябълки, банани, царевица, кашкавал, жълтък) засилват храносмилането, гонят липсата на апетит, снабдяват ни с енергия и способстват за прочистването на кръвта.