Багрите на храните влияят на здравето

Битпазар
Снимка: Getty/Guliver

Не е тайна, че отделните цветове оказват различен ефект върху нашата психика и цялостно здравословно състояние. Но същото правило важи и при хранителните продукти, предизвикващи различни реакции в организма според тяхното обагряне.

* Белите продукти (мляко, извара, сирене, ориз, чесън, карфиол) успокояват, премахват раздразнителността и извеждат токсините от тялото.

* Сините (грозде, сливи, картофи със синьо-виолетова кора) съдържат биологично активни вещества - антоцианини, които защитават кръвоносните съдове и зрението.

* Зелените (маруля, броколи, грах, спанак, коприва) подхранват мозъка, повишават активността и премахват напрежението. Хлорофилът, съдържащ се в зеленчуците и плодовете със зелен цвят, стимулира изработването на еритроцити (червените кръвни телца) и активизира имунната система.

* Червените (цвекло, чушки, домати, ягоди) засилват обменните процеси, подобряват кръвообращението и повишават работоспособността. Но ако се употребяват в големи количества, те могат да предизвикат превъзбуждане и проблеми със заспиването.

* Оранжевите (праскови, кайсии, тиква, мандарини, моркови) спомагат за възстановяването на нервните клетки и обновяването на мускулните тъкани, а също така повишават сексуалността, подобряват настроението, борят се с умората и апатията, успокояват главоболието.

* Жълтите (лимони, ананаси, ябълки, банани, царевица, кашкавал, жълтък) засилват храносмилането, гонят липсата на апетит, снабдяват ни с енергия и способстват за прочистването на кръвта.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти