Тъмнолилавите натурални продукти са ни безкрайно симпатични и вкусни, а освен това са пълни с така нашумелите и полезни антиоксиданти. Но нека похвалим тази група храни с няколко подобаващи думи в следващите редове.
Доказано е, че колкото по-тъмни на цвят са плодовете и зеленчуците, толкова по-голямо количество антиоксиданти съдържат те. Така че похапвайте доволно черно грозде, червено зеле, лук и цвекло, смокини, къпини и сливи, за да се радвате на младежки външен вид и да намалите риска от ракови заболявания, диабет, артрит, високо кръвно налягане и редица възпалителни процеси.
Ето и един сбит преразказ от ползите на тези тъмни естествени продукти, от които ни става светло на душата и тялото.
Първа полза
В тази важна група влизат всички онези природни суровини, които ни предпазват от появата на ракови заболявания. Не се лишавайте от редовния прием на грозде, боровинки, и разбира се 1-2 чаши червено вино, защото консумацията на всички тях редуцира риска от рак на дебелото черво, кожата, черния и белия дроб, гърдата и кръвта.
Втора полза
Изследване през 2011 г. разкрива, че определени съединения в къпините могат да предотвратят образуването на стомашна язва.
Трета полза
Черният ориз е претъпкан с антиоксиданти, които действат интоксикиращо на черния ни дроб.
Четвърта полза
Повечето плодове и зеленчуци от тъмната цветова гама намаляват нивата на лошия холестерол в кръвоносните съдове и нормализират кръвното налягане, особено ако за тази цел се доверите на касиса.
Пета полза
Червеното зеле е чудесен защитник срещу инфекции в пикочо-проводните пътища и образуването на язви в стомашно-чревния тракт.