Проучване на университета в Охайо показва, че редица хора, които са алергични към ядки никак не са наясно към коя тяхна разновидност организмът им най-силно се бунтува.
За да докажат твърденията си, експертите тествали 650 възрастни и 450 деца, като на всички тях били дадени 19 вида ядки.
"Оказа се, че над половината от анкетираните въобще не са информирани за произхода и наименованието на повечето ядки и трудно биха различили коя им причинява алергия", допълва д-р Тод Хостетлър, професор по педиатрия и част от екипа, провел изследването.
Само 21 души от запитаните успели да идентифицират с абсолютна точност всички 19 вида ядки, а тестовете показали, че хората, алергични към ядки, в никакъв случай не разпознават по-добре техния асортимент от останалите, които нямат такива симптоми и оплаквания.
Така, например, в САЩ близо 25% от децата страдат от подобен тип алергии, като най-често срещана е непоносимостта към фъстъци. От другите хранителни алергии сред подрастващите отвъд океана на второ и трето място се нареждат тези, предизвикани от млякото и мидите.