Само две парченца сирене на ден могат да намалят риска от развитието на диабет тип 2, се казва в ново международно изследване.
Фактите показват, че редовната консумация на този млечен продукт може да редуцира рисковете от развитието на диабет тип 2 с 12%.
Досега се смяташе, че високомаслените храни са абсолютно противопоказни, защото от тях се напълнява, а това е и основната причина за появата на диабет тип 2.
Само във Великобритания диабетиците са 2,5 млн. души, като 90% от тях страдат именно от диабет тип 2.
В научния експеримент са участвали 16 800 здрави възрастни и други 12 400 мъже и жени, диагностицирани с диабет тип 2, а анкетираните са били жители на осем европейски държави.
Резултатите показали, че ако консумираме поне 55 г сирене на ден – вероятността да заболеем от диабет тип 2 намалява с 12%.
Подобни са и статистиките при индивидите, приемащи същото количество кисело мляко в рамките на едно денонощие.
Всъщност бактериите, предизвикващи ферментацията, в млечните продукти могат да намалят нивата на холестерола в организма, а високите стойности на витамин D, калций и магнезий в млякото и сиренето – действат като превантивна мярка срещу диабета, допълват експертите.