Най-големият дар на лятото са дините. Големи, сочни и студени, превръщат и най-горещия следобед в наслада.
И макар хубавите неща да нямат нужда от разкрасяване, както е яденето на студена диня, все пак ще ви дадем няколко идеи как да разнообразите хрупането на резен диня с няколко вкусни практики:
Салата от диня
За да се получи красиво, трябва динята да е на кубчета.
Става, като нарежете динята на големи кръгли филийки, отстраните кората и разрежете месестата част на правилни форми.
Слагате ги в купа и добавяте също нарязано на кубчета сирене.
За разкош, поръсвате с прясно нарязана мента.
Течна диня
Ако не успеете да се справите с цялото количество диня наведнъж и няколко нещастни парчета останат в хладилника до следващия ден, намачкайте ги с вилица, добавете кубче лед и се радвайте на освежаващ динен коктейл.
Шишчета от диня
Кубче диня, кубче синьо сирене и малко шунка. Сладкото и соленото винаги са били екзотична комбинация, а тази е истинска наслада за небцето.
Динено шампанско
Пенливо вино, сок от диня и летните вечери имат своя нов главен герой – плодово шампанско.
Бонус: Динен фенер
Вероятно няма човек, който да не знае как се прави динен фенер, но все пак припомняме. Избирате малка кръгла диня. Отрязвате капаче и издълбавате месестата част.
Изяждате я по някоя от посочените по-горе начини.
В кората на така издълбаната диня правите различни фигури с макетен нож - усмихнато лице, геометрични фигури или, ако сте много умели, изрисувате пейзаж.
Вътре в динята слагате чаена свещичка. Правите две дупки в горната част, през които прокарвате здрав канап, слагате капачето на динята и тръгвате да осветявате лятната нощ, съпроводени от всички съседски хлапета.
С три думи - щастие през август.
Още диня:
Как да си направим плодова пица с диня
Диня ни предпазва от сърдечни заболявания
Всички статии за динята в Edna.bg ви очакват тук