Въпреки че в последните дни се наслаждаваме на неочаквано топло за сезона време, синоптиците предвиждат скорошно застудяване. Зимата още не си е отишла, както и разнообразните вируси, които атакуват имунната ни система.
От Fitsugar.com предлагат няколко съвета какво да хапвате и пиете, ако сте болни от грип или настинка, за да оздравеете по-бързо.
*Както добре знаем всички, течностите са от ключово значение. Пийте много прясно изцедени сокове, чай от билки и вода, но избягвайте газираните и изкуствено подсладени напитки.
*Приемайте протеини. Те ще помогнат на тялото ви да има енергията да се бори с вирусите. Хапвайте тофу, варени яйца, чисто пилешко месо.
*Наблегнете на цитрусите. Вече ви писахме, че редовната консумация на свежи плодове и зеленчуци ни прави по-бодри и щастливи. Освен че са богати на витамин С и фибри, цитрусовите плодове са вкусни, ароматни и освежаващи. Лимони, лайм, мандарини, портокали, киви и грейпфрут – на кое ще се спрете зависи от вас, важното е да не изключвате тези плодове от менюто си.
*Представяме ви глутатоин - основен клетъчен антиоксидант и един от главните детоксикиращи елементи, които се намират в черния дроб. Той се бори успешно с различни инфекции и се съдържа в диня, броколи и в брюкселското, къдравото и обикновеното зеле. Тези зеленчуци освен, че са вкусни, помагат и на имунната система.
*Хапвайте повече супи! Ненапразно се е появило клишето, че на болните хора им се готвят супи. Те са полезни, топли, лесно смилаеми, а конкретно за ползите от пилешката супа може да прочетете тук.
*Не забравяйте за киселото мляко. То е ценен източник на разнообразни полезни вещества и редовно се появяват нови и нови анализи и изследвания защо е добре да го консумираме редовно. Ако пък имате възможност да си набавяте домашно или да го приготвяте у дома, още по-добре.
*Хапвайте чесън. Да, той има силна миризма, но е истински природен антибиотик. Чесънът играе ключова роля в превенцията на настинки и грипозни състояния.
Ако искате да намалите поне малко остатъчната миризма, то може да отстраните сърцевината на скилидката. Тя е зеленикава и има за цел да покълне, ако намери благоприятна почва. Твърди се, че ако я махате преди консумация, след това ще се справите със заличаването на миризмата от чесън по-лесно.
И въпреки че самолеченията никога не са препоръчителни и специалистите могат най-добре да ви консултират как и с какво да се лекувате, не посягайте към лекарствата още след първата кихавица. Тествайте първо изпитаните бабини рецепти.