Понякога парче шоколад изглежда единственото решение за лошото настроение.
Но ново изследване установи, че приемането на подобна храна в действителност влошава настроението.
Учените от Държавния университет в Пенсилвания, САЩ, откриха, че жените, които се тревожат за диетата и външния си вид, изпадат в по-лошо настроение, след като хапнат нещо нездравословно. Изследването е цитирано от БГНЕС.
Д-р Кристин Херън от Научно-изследователския център на университета заяви, че хората, които вече са в лошо настроение, изпадат в още по-лошо настроение, след като приемат нездравословна храна.
От друга страна, хората, които са били в добро настроение, не изпитват никаква промяна на настроението нито преди, нито след хапването на нездравословна храна.
Учените събрали данни от участниците в ситуации от реалния живот. Те раздали ръчни компютри на 131 жени, които имали навика да се хранят нездравословно и в същото време се тревожели за формата на тялото и теглото си, но не страдали от хранителни нарушения.
Няколко пъти на ден устройствата карали участничките да отговарят на въпроси за настроението и храненето си. Учените смятат, че изследването им може да доведе до по-добро лечение на жените, страдащи от проблеми с храненето.
"Това изследване е уникално, защото оценява настроението и храненето, така както се случват в ежедневния живот на хората, което дава по-точна картина на връзката между емоциите и храненето", заяви съавторът на изследването Джошуа Смит.
Проучването потвърждава предишни изследвания, според които утешителната храна е вредна за психическото благосъстояние.
Например, сладките храни карат хората да се чувстват по-зле, казва Хелън Бонд от Британската диетична асоциация.
"Обикновено се нахвърляме на сладки и мазни храни за бързо подобряване на настроението, но всъщност те могат да ни накарат да се почувстваме по-зле", уточни тя.