За всички ни хубавото пролетно време е безценен дар от природата, но за хората със сенна хрема, то може да се превърне в явен кошмар.
Британски изследователи обаче са установили кои продукти могат да влошат нашата алергия, а отговорът за съжаление се крие в полезните и винаги добре дошли в менюто ни плодове и зеленчуци.
Уви, ако сенната хрема ви е налегнала, редовният прием на плодове и зеленчуци няма да се окаже най-удачният и здравословен вариант за вас.
Тозно тези ценни продукти могат да причинят вторична алергична реакция в устната кухина при тези с непоносимост към цъфтежите и полените.
Само във Великобритания от сенна хрема страдат близо 16 млн. души.
"Протеините в някои плодове, зеленчуци, ядки и подправки са много сходни с онези, съдържащи се в полените на различни дървета и тревисти растения", разказва д-р Линдзи Макманъс, която е английски алерголог.
Тя допълва, че по време на цъфтежния период тялото може да сбърка протеина от полените с този на изброените по-горе хранителни продукти и алергичната реакция на организма да се обостри.
Така напрмер, индивидите, алергични към тревисти полени, има вероятност да си навредят, ако консумират домати, пъпеш, пшеница, ечемик, ръж, овесени ядки и соеви кълнове.
Британските специалисти споделят, че с всяка година все повече хора със сенна хрема получават вторични алергии от подобни натурални храни.
"Може да имате сенна хрема от години и чак след това да се появи и алергията в областта на устната кухина, която най-често се изразява с подуване на езика и устните, съпроводено с оток", заключва д-р Макманъс.