Наясно сме, че птичите яйца са предпочитана хранителна суровина заради богатото съдържание на витамини и белтъчини в тях.
Но учени от Северна Каролина разкриха още една причина, заради която е добре по-често да включваме този животински продукт в менюто си.
Оказва се, че според анализите на американските експерти всекидневният прием на яйца намалява риска от развитие на рак на гърдата. Резултатите говорят, че в световен мащаб именно редовната консумация на яйца има значителен положителен ефект върху човешкия организъм.
Това е така, защото яйцата притежават антиканцерогенно действие, дължащо се на високото ниво на веществото холин, съдържащо се в жълтъка. Холинът е важна съставка, участваща в състава на почти всички клетки, изграждащи човешкия организъм, и осигуряваща тяхното нормално функциониране.
Ако една жена си набавя по 450 мг холин, като изяжда по две яйца дневно, тя ще понижи риска от възникване на рак на гърдата с 24%, сочат най-новите медицински данни.