Шипката представлява храст с прави или извити стебла с твърди, бодливи шипове.
Основни представители на разстението са: Rosa canina, Rosa gallica, Rosa pendulina, Rosa tomentosa, Rosa dumalis, Rosa caesia и др.
От шипката се използват узрелите плодове - шипките (Fructus Rosae, Fructus Cynosbati).
Основни биологично-активни съставки: витамин С, витамини В2, А, К, каротеноиди, флавоноиди, органични киселини, танини, пектинови вещества, соли и етерично масло.
Здравни ефекти: като добър източник на витамин С, подобряват окислително-редукционните процеси в клетките, уплътняват капилярите, имат холагонно, диуретично и адстрингентно действие.
Използват се при хипо- и авитаминоза (скорбут), при пролетна умора, каквато е напълно вероятно да чувствате сега, и състояния след тежко боледуване.
Подкрепят защитните сили на организма, повишават жизнения тонус, активират обмяната на веществата. Шипките се прилагат при кръвотечение и се препоръчват като диуретично и противовъзпалително средство при жлъчно-чернодробни и сърдечно-съдови заболявания.
Приложение: влиза в състава на редица билкови продукти, добавки към храната и билкови чайове. Прилагат се и като отвара и запарки - супени лъжици плодове се заливат с 500 мл. вряща вода, оставят се да врят 10 минути в затворен съд.
За по-силен екстракт е добре отварата да престои 12 часа, след което се приема по 1 кафена чаша 3 пъти дневно.
Шипките се използват и за приготвяне на мармалад и шипково вино.
Противопоказания: Странични действия и противопоказания не са описани.