Искаме да сме здрави и да изглеждаме добре. Четем съвети из виртуалното пространство как да го постигнем.
Замисляме ли се обаче колко престъпно се отнасяме към нашите тела, на какъв стрес са подложени и какви блюда им поднасяме?
Подобно на седемте смъртни гряха, международна платформа за поръчка на храна Foodpanda класира седемте калорийни бомби, ужасно вкусни и също толкова вредни, ако прекалим с количествата им.
На първо място са пръжките – тези апетитни, силно запържени сланинки са повече от вкусни, особено, ако са гарнирани с хубав сос или поднесени в качамак. Истината обаче е, че са изключително вредни, поради високото количество на мазнини.
При честа консумация водят до повишаване на холестерола.
Консумираните по цял свят пържени картофи са на второ място – любима храна на повечето хора. Българите са едни от най-големите консуматори на скорбеления зеленчук.
Той е изключително полезен, ако не е пържен, но тогава не е толкова вкусен и предпочитан. Тъй като това е една от любимите храни на децата, се препоръчва да се консумира по-рядко, като се пържат в зехтин, вместо в олио.
Третото място е за Фаст фууда – вкусни вредни, те са навсякъде около нас. В забързаното ежедневие няма нищо по-лесно от това да хапнем един бургер, с много сосове и майонеза.
Това е предпочитана храна сред студенти и ученици, а прекомерната употреба определено може да навреди на правилното функциониране на организма.
Палачинките – истинска калорийна бомба, пържена и хапвана с какво ли не – от тежките домашни сладка, през шоколад, до сирене, майонеза и кой с каквото му е вкусно. Палачинката е истинско лакомство и традиция за съботните и/или неделни утрини, но е тежка и опасна за всяка талия.
Шоколадово суфле – този фонтан от вкусове и аромат е изключително разпространен и много вкусен. За съжаление в него има големи количества яйца, шоколад и масло. Комбинация, което е кошмар за нашето тяло.
Месо със сметана – комбинацията е лоша и тежка, а когато е гарнирана и с топено сирене и гъби я прави истински убиец за храносмилателната ни система
Колбаси – на последно място са всички колбасни изделия. За съжаление, произходът на месото в тях е неясен, което ги прави опасни и вредни.
Може би най-големият грях към храната и телата ни е бързото хапване на крак, задоволяване на някаква физическа нужда, без да усетим блюдото, да му се насладим, без да "мислим" в храната, а да я приемаме като шепа хапчета, които гълтаме набързо.
Храненето освен социален акт, трябва да бъде и удоволствие, а не просто тъпчете. Що се отнася до това какво е вредно и какво не, всичко, с което се прекали, започва да вреди.
Така че нека менюто ви е истински разнообразно, хапвайте с наслада и мярка, не се поддавайте на лакомията и всичко ще бъде наред.