Кажете сбогом на акнето!

Кажете сбогом на акнето!
Снимка: Thinkstock

Уголемени пори, гнойни пъпки и нечист вид на кожата на лицето... Ако всяка сутрин поглеждате със страх към образа си в огледалото, открийте грешките, които допускате в опита си най-после да ликвидирате омразното акне.

Акнето е разпространен кожен проблем, който се появява по време на пубертета вследствие на засиленото въздействие на андрогенните хормони и в много случаи продължава години наред. Засяга областите на кожата с най-голям брой мастни жлези (лицето, гърба, гърдите и раменете).

Под влияние на хормоналните промени мастните жлези произвеждат необичайно голямо количество себум. Други възможни причини за поява на акнето са: ендокринни проблеми (например при поликистозни яйчници), започване или прекратяване на прием на противозачатъчни таблетки, някои видове лекарства, стрес и др.

Най-честите грешки, които допускаме в грижата за кожата:

* Използване на агресивни продукти за почистване, които изсушават прекомерно епидермиса.

* Почистване (стискане) на лицето в домашни условия, при което лесно можем да предизвикаме инфекция (през порите навлизат бактерии) и да усложним състоянието си.

* Прекомерна употреба на класическите козметични продукти - свръхобгрижването с козметика на проблемната кожа може още повече да я влоши.

Единствената ни грижа за кожата е механичното ѝ почистване в козметичен салон веднъж месечно. Дори и за известен период да има позитивен ефект, то няма да се отстрани причината за появата на пъпките. Трябва да е придружено с правилно лечение, затова не отлагайте консултацията с дерматолог! 

Специалистът ще състави индивидуален план за ежедневна грижа за лицето и проблемните зони по тялото, за нужните кремове и лосиони, съобразен с типа кожа, с мастната секреция и др.

Хранителен режим, който не е съобразен с проблемната кожа

При акне е важно да се ограничи приемът на храни, които водят до натрупване на токсини и поддържат възпалителните процеси в организма: белтъчини от животински произход (месо, кисело мляко, извара, кашкавал). Намалете също употребата на захар и всякакви безалкохолни напитки. Избягвайте използването на готовите супи и сосове, полуфабрикати, пържени ястия и др.

Недостатъчна хидратация, което пречи на изхвърлянето на токсините

Грижата за красивата и здрава кожа започва отвътре!

Кожата е най-големият отделителен орган – чрез нея се елиминират токсичните натрупвания в организма. Затова всички кожни проблеми са знак за задържането на вредни вещества. Само с употребата на медикаменти (включително и локално върху кожата) или с агресивни козметични процедури не може да се постигне трайно решение на проблем като акнето. Нужно е да се подходи комплексно.

Организмът трябва да се изчисти от токсините (с подходящите режим на хранене, с процедури за детокс, прием на билки, хранителни добавки и др.) Можете да се обърнете към специалист, който да състави вашия индивидуален режим.

Как да се храните?

Полезни са храните, богати на витамин А, който е важен за регенерацията на кожата. Витамин А има в сьомгата, броколите, спанакът, морковите, червените чушки, тиквата и др. Нуждаете се също и от цинк - недостигът му се свързва с поява на кожни проблеми. Богати на цинк са телешкото и агнешкото месо, бадемите, тиквените семки, фъстъците и др.

Изследвания сочат, че витамин Е, комбиниран със селен, помага за намаляване на акнето. Затова можете да добавите в менюто си повече цитруси, домати, авокадо, риба тон, бразилски орех, кафяв ориз, пълнозърнести храни, яйца и др.

Включете и прием на пробиотици, които подпомагат правилното функциониране на храносмилателната и имунната системи и заедно с това подобряват състоянието на епидермиса.

Не забравяйте да пиете достатъчно вода – така хидратирате тялото си, изхвърляте токсините, които водят до кожни проблеми, подобрявате метаболизма си и процесите на регенерация на епидермиса. Препоръчителното количество вода е по 40 мл на килограм телесно тегло дневно.

Минерална защита за кожата

Прекомерното омазняване на кожата при свръхпродукция на мастните жлези е свързано също така с дисбаланса на минерали, от които зависи регулирането на мастната обмяна. Как да се погрижите за връщането на баланса на клетъчно ниво? Шуслеровите терапевти препоръчват приема на сол №12 калциев сулфат, която е важно прочистващо и регенериращо средство. Подпомага отделянето на отпадните продукти от организма, намалява отлагането на вредните вещества и възпрепятства възпаленията.

Сол №12 се използва за регулиране на всички гнойни процеси, но само когато е налице оттичане на гнойта.

При дефицит на калциев сулфат се появяват абсцеси, фистули с гной и загноявания от всякакъв вид. Към признаците на недостиг на солта се числят също: чести възпаления на сливиците, възпаление на средното ухо, интензивна кашлица (катар) с гноен секрет.

Друг проблем, за който ще ви помогне сол №12, е да се преборите с целулита. Ненавижданият от нежния пол портокалов вид на кожата често се дължи на нарушаването на структурата на съединителната тъкан. Грижата за красотата тук отново е комплексна.

Трябва да се вземат мерки за всички фактори, които провокират появата на целулит: наднормено тегло, липса на физическа активност, хормонални промени, забавен метаболизъм, дехидратация. Заедно с това можете да използвате комбинацията соли калциев сулфат и силицея, които се грижат за съединителната тъкан и еластичността на кожата.

Как да използвате на практика калциевия сулфат:

При открити гнойни процеси - Шуслерова сол №9 натриев фосфат, сол №10 натриев сулфат и сол №12 калциев сулфат (по 5 таблетки от всяка сол за период от 2-3 месеца).

При целулит - сол №1 калциев флуорид, сол №4 калиев хлорид, сол №11 силицея и сол №12 калциев сулфат (по 5 таблетки от всяка сол дневно за период от 2-3 месеца).   

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти