Използването на лошо почистени ножове и рендета и друга кухненска посуда е също толкова опасно, колкото и неизмитата храна и ръце, пише "Здраве.bg".
Най-много хранителни натравяния в днешно време се дължат на доскоро непознат вид вируси, наречени норовируси. Според данните от съвременно изследване заразяването на храната става най-често по време на приготвянето й. Но не, както мнозина досега смятаха, заради мръсни ръце, а поради факта, че вирусите се развиват лесно върху различните кухненски уреди, с които си служим.
В хода на своето проучване американски биолози са проследили пътя за пренасяне на вирусите на хепатит А и норовирусите между плодовете и зеленчуците от една страна и ножовете и рендетата от друга. Опитите били извършени един път с незаразени кухненски прибори и заразени продукти, а след това – обратно.
При използването на чисти кухненски уреди и заразени хранителни продукти се оказало, че впоследствие били намерени вируси върху поне половината от ножовете и другите уреди, с които била приготвена храната. При ползването на заразени ножове и рендета и чисти плодове и зеленчуци заразяването било по-често.
Така учените направили извода, че повече от заразите в кухнята се пренасят заради замърсени ножове, рендета и други кухненски прибори, прилагани при готвене. Освен това по тези прибори, ако не са измити добре, били откривани вируси няколко дни след употребата им.