Сладоледът не просто ни разхлажда през лятото. Според лекарите той е от полза за нашето здраве и се препоръчва за здрави кости, добра психика и ведро настроение.
Предимство номер едно е богатото съдържание на калций. На ден се нуждаем от 1000 мг калций, а децата и бременните жени трябва да си набавят и повече. Заради млякото, което е основна съставка на сладоледа, той изобилства от калций и витамини А и Б.
Противно на общоприетото схващане сладоледът помага за намаляване на теглото, тъй като засища за дълго, а 100 г съдържат между 125 и 300 калории.
Друго основно предимство на сладоледа пред повечето десерти е, че леденото лакомство е богато на антиоксиданти.
Плодовият сладолед с пресни или замразени плодове съдържа витамини, а онзи с вкус на кафе и шоколад ни набавя антиоксиданти, особено полифенол, който е полезен за сърцето.