Теорията за разделното хранене се основата на факта, че твърде сложните и разнообразни ястия се усвояват по-трудно. Затова философията при този метод на хранене е насочена към намаляване на теглото благодарение на правилното и балансирано разпределение на хранителните продукти.
Основният принцип на разделното хранене е по време на един хранителен прием да се изключва съчетаването на въглехидрати и белтъчини. За комбинирането на останалите хранителни вещества няма ограничения.
Основите на този тип хранене са създадени в САЩ през средата на миналия век и получават широко разпространение най-вече благодарение на холивудските знаменитости.
Привържениците на въпросния режим смятат, че той е оптимален начин за привикване на организма към по-малки дажби храна, което води до редуциране на килограмите.
Много диетолози са против този тип диета, тъй като липсата на разнообразно меню по време на хранене трудно може да е пълноценно и балансирано.
Според тях разделният прием може да доведе до недостиг на хранителни вещества в организма (преди всичко на желязо и витамини) и да предизвика нарушения в обмяната на веществата (главно при по-възрастните хора и децата).
Под разделно хранене се разбира не само режимът, предполагащ употребата на един тип продукти, но и диетата, в която разделянето на храната може да става по различен начин.
Еднотипната храна най-често се обединява в едно приемане или може да се разпредели по определени дни и седмици. Ефективността на разделното хранене зависи от неговата специфика.
При коректно прилагане на изискванията със сигурност ще постигнете поне два положителни резултата:
1. Ще се избавите от необходимостта да притегляте продуктите и да контролирате тяхното количество (както при спазването на други диети).
2. При постъпването на един тип продукти организмът поема и по-малко калории, а това спомага за намаляване на теглото.
Основни правила на разделното хранене са:
* Не съчетавайте по време на едно и също хранене продукти, съдържащи въглехидрати, с такива, които са изградени от белтъчини.
* Включете в менюто си колкото се може повече плодове и зеленчуци.
* Употребявайте белтъчини, скорбяла и мазнини в ограничено количество.
* Избягвайте продуктите, които съдържат бяло брашно, захар и маргарин.
* Спазвайте интервал от минимум 4 часа между приемите на храна от различен тип.