Канелата е любим аромат на мнозина, а преди време е била и една от най-скъпите и ценни подправки.
За нейна родина се слави Шри Ланка, а методът за добива на канела дълги години се е пазел в дълбока тайна.
Все пак през 1505 г. с пристигането си в Цейлон находчивите португалци са разбрали как се добива ценната подправка и са започнали активно да търгуват с нея.
В канелата се съдържат масла, които ѝ придават аромат, който никой не може да сбърка, както и сладникав вкус.
Освен това подправката е богата на дъбилни вещества, захари и минерални вещества (особено голямо е съдържанието на калций), което логично я прави и много полезна.
В народната медицина канелата се използва за подобряване на храносмилането и като общо укрепващо средство. Ароматната подправка изостря апетита и има тонизиращо действие.
Освен това успокоява коремни болки. От кората се произвежда есенция, която се използва за подобряване вкуса на редица лекарства.
И наред с всички тези неща е важно да се подчертае, че именно канелата засилва метаболизма, което я прави ценен съюзник във всички диети за сваляне на килограми.
Предлагаме ви две чудесни напитки с активното участие на канела в тях, които ще помогнат за засилването на обмяната на вещества в организма и биха били идеалното допълнение към всяка диета.
Чай от канела и мед
½ ч.л. канела
1 ч.л. мед
200 мл вода
Сложете канелата във водата и оставете да заври. Свалете от огъна, изчакайте пет минути да изстине и добавете меда. Препоръчва се да пиете този чай сутрин след събуждане за по-добър ефект.
Ябълка с канела
1 ябълка
1 пръчка канела
1,5 л вода
Нарежете ябълката, сложете я в кана. Добавете канелата и залейте продуктите с водата. Поставете напитката в хладилника и пийте от нея, когато сте жадни. Течността трябва да се изпие в рамките на деня.
Употребявайте подправката и в други варианти – сладкиши и десерти или просто добавяйте по ½ ч.л. канела в кисело мляко за десерт.