Съставките в гроздето, горските плодове, а оттам и в червеното вино помагат за отслабване, показва ново изследване, публикувано в "Индипендънт".
Всички те съдържат съставка, която е в състояние да изгаря калориите.
До заключението се стигнало след експеримент с мишки, на които учените давали ресвератрол, еквивалентен на хората, консумиращи 200-300 грама горски плодове или грозде на ден.
Резултатите показали, че гризачите натрупали 40% по-малко тегло от тези, които не приемали ресвератрол.
Изследването показва, че и други полифенолни химикали в плодовете могат да имат подобен ефект.
"Полифенолите в плодовете, включително ресвератрол, увеличава генната експресия, която подобрява окисляването на хранителните мазнини, така че тялото не се претоварва", обясни проф. Мин Ду водещ изследовател в проучването от държавния университет във Вашингтон.
Богати на отслабващата съставка са боровинките, ягодите, малините, гроздето и ябълките.
Още за виното:
Диалози на чаша: паста и вино
Да разбулим великата мистерия на виното
Да поговорим за виното - нектара на боговете
Уроците на виното при дегустация на плътски наслади
Биовино
Изкуството да поднасяме вино