Салата айсберг е зеленчук тип зелена салата, който принадлежи към семейството на марулите. Отдавна е познат в европейските страни, но едва в последните години набира сериозна популярност и у нас. Салата айсберг се характеризира с отлични вкусови качества, малко калории и много витамини. Освен всичко друго, тя е по-трайна от обикновената маруля.
Състав
Салата айсберг е много добър източник на фолиева киселина, но съдържа малки количества витамин С.
По-тъмните външни листа са богати на бета каротин. Количеството на витамините Е и К в този зеленчук са повече, отколкото при всеки друг. Салата айсберг съдържа още калций, витамини В и РР.
Вижте всичко за кралицата на пролетта >>>>
Още за полезните зеленчуци
- Най-полезните сурови плодове и зеленчуци
- Жълти зеленчуци в полза на здравето
- От колко плодове и зеленчуци имаме нужда?