Ето че майката природа отново ни предлага поредната си благина, от която е добре да се възползваме, особено в момент, когато простудните и грипни заболявания напират да ни изкарат от строя.
Кой е той?
Всъщност това е цветен прашец, който пчелите събират и преработват, докато се получат малки гранулки с преобладаващ жълтеникав цвят. Най-голямо количество прашец се събира през месеците април, май и юни - така че, ако го купувате директно от някой пчелар, по-добре го вземете тогава, за да е абсолютно пресен. Иначе продуктът е широко разпространен и в аптечната мрежа.
Какво съдържа?
Определено пчеличките си знаят работата и са обогатили прашеца с какви ли не билки, в които най-общо казано се съдържат: калий, магнезий, цинк, калций, желязо и фосфор. Освен тях в пчелния прашец влизат между 20 и 40% белтъчни вещества, витамините А, C и B, а за капак на всичко и фолиева киселина. А, после ще ни питате защо бил върл противник на слабия имунитет.
Защо е полезен?
Пчелният прашец е пълен с ензими, които са отговорни за доброто и пълноценно усвояване на храната. Те лесно биват разрушавани в процеса на обработка във високотехнологизираната хранителна промишленост.
Затова прибавянето на пчелен прашец в храната ще подобри храносмилането и ще намали неприятното подуване на стомаха. Също така съдържа солидно количество витамини и минерали, които ще повишават имунната устойчивост, ще стимулират образуването на кръвни клетки и функционирането на черния дроб и жлезите с вътрешна секреция. Не стига това, ами и с лекота бори пролетните алергии предизвикани от цъфтежи.
Как е на вкус?
Вкусовите му качества и неговият цвят се определят в зависимост от какви цветя е събиран. Ето защо отделните географски региони могат да произведат съвсем различни вкусови характеристики. Но ако трябва да се определи най-общо, можем да кажем, че прашецът притежава типичната за меда сладост.
Как се приема?
Пчелният прашец е наситен с хранителни вещества от всякакъв вид. Препоръчително е да не се нахвърляте върху него от самото начало, а бавно да увеличавате приема му.
Възрастни: Можете да започнете с една чаена лъжичка на ден, като постепенно добавяте по една, две гранулки всеки ден, докато не достигнете до две чаени лъжички. Максималната препоръчителна дневна доза е една супена лъжичка.
Деца: Започнете с три, четири гранулки и така прибавяйте по малко всеки ден, докато заковете на половин чаена лъжичка за 24-часов период.
С какво се приема?
Някой го разбъркват с мед, други му добавят вода, но изборът как да го консумирате си е ваш и на никой друг.
Предлагаме ви да смесите препоръчителната доза прашец с кисело мляко и да престои така цяла нощ, а на сутринта го приемете на гладно.
Може да го приготвите и в компанията на прясно мляко и плодове, като разбиете всичко в блендера. Единственото условие е да не го подлагате на термична обработка, защото ще унищожите голяма част от витамините и ензимите, които прашецът съдържа.
Внимание!
Малък процент от българите имат остра алергия към пчелния прашец, като най-често това е съчетано с непоносимост към пчели или пчелен мед. Ако имате подозрения, че може да сте от тези хора или почувствате симптоми, наподобяващи алергична реакция, се обърнете към личния си лекар.