Брашното от рожков се приготвя от шушулките на вечно зелено дърво, което е разпространено в Средиземноморкия регион.
Рожковът е характерна култура за Португалия, Испания, Сардиния и Сицилия. Тези дървета влизат в плододаване чак след шестата си година, а след дванайстата могат да дават до 50кг плод на година. Удивителното е, че може да продължи да ражда 100 години.
Рожковът е популярен подсладител. Шушулките му са били най-големият източник на захари, преди захарната тръстика и захарното цвекло да се разпространят повсеместно.
От рожков се прави даже и сок, а семената се използват в козметиката. Рожков на прах или на парченца се използват също както заместител на шоколада.
В какаото има много магнезий, докато в рожкова има много калций. Той съдържа около три пъти повече калций от какаото, а само 60% от калориите му.
Рожковът съдържа още витамин B1 като ягодит, повече витамин A от аспержите, витамин B2, калций, магнезий, калий и микроелементи желязо, мед, никел, манган и хром.
Известно е също, че рожковът помага при гадене, повръщане и стомашно разстройство.
Може да изпробвате диетичен шоколадов крем с брашно от рожков по рецепта на фитнес инструктора Румяна Илиева