Оказва се, че приложението на тази толкова популярна у нас подправка съвсем не се ограничава само с кулинарните й достойнства. Защото чубрицата като билка има доста разнообразни ползи за здравето ни.
В ботаниката чубрицата (от лат. Satureja) принадлежи към семейството на ментата – Lamiaceae. Тя вирее добре в различни географски ширини. Затова е много широко разпространена не само в България, но дори в отдалечени и сравнително бедни на растителни видове места като например Аляска, пише "Здраве.bg".
В кулинарията навсякъде се използва основно вида Satureja hortensis или лятна (градинска) чубрица, а също и Satureja montana (балканска или планинска чубрица), докато в традиционната медицина най-широко приложение намират Satureja douglasii (или Yerba Buena) – в Америка и Satureja thymbra – в Средиземноморието и нашите географски райони. И двете билки съдържат значителни количества карвакрол и тимол – есенциални масла от типа на фенолите.
Ползи за здравето от чубрицата
• Листата на чубрицата и нейните пресни стебла съдържат много голямо количество химични компоненти, известни с антиоксадантното си действие и са с общооздравителен ефект. В допълнение в билката има и много диетични фибри – затова и чубрицата намира приложение при народни рецепти, свързани с намаляване на лошия и увеличаване на добрия холестерол.
• Тимолът, съдържащ се в чубрицата, пък е едно от най-важните есенциални масла и е с доказани антисептични и противогъбични свойства.
• Карвакролът в чубрицата пречи на размножаването на няколко вредни и често срещани бактерии като Ешерия коли и Бацилус цереус. Затова той се използва като ценна добавка с антибактериални свойства.
• Чубрицата е отличен източник и на някои витамини и минерали, които са от съществено значение за здравето ни. Сред минералите са натрий, желязо, калций, манган, цинк и селен. Натрият е ключов елемент в клетките и телесните течности и е сред определящите за сърдечния ритъм и кръвното налягане. Манганът се използва от човешкото тяло като кофактор при синтезирането на един от основните ензими – супероксид дисмутаза. Желязото е необходимо за производството на червените кръвни телца.
• Витамините, които се съдържат в най-голямо количество в чубрицата, са А, С и няколко от групата В – В1 (тиамин), В3 (ниацин) и В6 (пиридоксин).
Медицински приложения на чубрицата
• Есенциалните масла в чубрицата я правят билка, подходяща за антибактериално и противогъбично приложение.
• Също както мащерката - прецедената отвара от чубрица се прилага за облекчаване на болки в гърлото и симптоми на бронхит.
• Цветовете на чубрицата са с най-широко приложение като антисептик, средство за намаляване на газовете, за улесняване на храносмилането, за облекчаване на болките при ревматизъм и т.н.