Дебатите около храните и техните полезни или вредни свойства винаги са вълнували потребителите на женските сайтове. Затова и ние като развиващи се в тази онлайн дисциплина решихме да не се цепим от колектива, а да ви спретнем един материал с някой и друг факт, свързан с органичните продукти.
Първи мит: Органичната (биологичната) храна е твърде скъпа
Факт: По принцип разходите за органични суровини са повече от тези за традиционните поради тежката работа и време, използвани от типичните по-малки биологични ферми. Също така обаче съществуват и начини за закупуване на органична храна в рамките на вашия бюджет.
Имайте предвид следното, когато се интересувате от цената на биологичните продукти:
Техните производители не получават държавни субсидии, към които редица от стандартните фермери имат достъп. По тази причина цената на органичната храна е еквивалентна на реалната стойност (разход) по отглеждането й.
Разноските за традиционните земеделски култури не включват разходите за опазване на околната среда, така че ние плащаме останалото с нашите данъци. Органичното фермерство е и по-трудоемко, което налага нуждата от интензивното му управление.
Втори мит: Яденето на органична храна е същото като консумирането на природна такава
Факт: Природните продукти не съдържат добавки и консерванти, но могат да имат в състава си вещества, които са били отглеждани с пестициди или са генно модифицирани. С други думи, съставките върху етикета ще изглеждат познати, но това не значи, че са били органично произведени. Природните храни не са регулирани (регламентирани) и не отговарят на същите критерии, ако ги сравним с тези от групата на органичните.
Трети мит: Биологичната храна има вкус на картон
Факт: Това може да са били някои преработени продукти в миналото, например крекерите, но с днешна дата въпросното схващане е доста остаряло. Масово органичните храни за бързо консумиране (т. нар. organic snack foods) имат същия вкус като на традиционните им копия, а не рядко и ги превъзхождат.
А вие какво мислите за органик храните и техните вкусови и здравословни качества?