Макар че сега не е сезонът на глухарчето, решихме да поговорим за това растение, защото ни изуми със страхотните си и много на брой здравеносни качества.
* Листата и корените на глухарчето са богати на витамините A, B, C и Е, калций, магнезий, калий, омега-3 мастни киселини, желязо и цинк, а се берат между месеците май и август.
* Най-често листата и корените на глухарчето се консумират под формата на салата или чай. Ако правите чай, трябва да знаете, че корените на растението се варят, а стръковете се запарват.
- При използване на корените - две супени лъжици от тях се варят 5 минути в половин литър вода и след изстиване чаят се прецежда. Течността се пие 3 пъти дневно по 1 винена чаша 30 минути преди хранене.
- Във втория случай две супени лъжици стръкове от глухарче се запарват за 10 минути в половин литър вода. След като изстине, отварата се прецежда. Пие се по същия начин - 3 пъти дневно по 1 винена чаша половин час преди хранене.
* Подобни отвари помагат при инфекция на бъбреците и пикочните пътища, запек, гонят умората и са силен диуретик, което ги прави подходящо средство за отслабване.
* Растението действа пречистващо на стомашно-чревния тракт и черния дроб.
* Глухарчето облекчава акнето, защото редуцира токсините, регулира хормоналната секреция и отделянето на мазнини в тялото.
* Заради наличието на желязо в глухарчето – то повишава хемоглобина в кръвта и понижава високото кръвно налягане, а фибрите в него намаляват нивото на холестерола.