Рибеното масло се бори с вредните липиди в кръвта – триглицеридите, които са част от т.нар. лош (LDL) холестерол. Тялото абсорбира мазнини, когато се храни. Щом човек погълне твърде много мазнини, организмът не може да разгради веднага всичките - нужно му е време, за да ги усвои, пише "Здраве.bg".
Повишените нива на липидите в кръвта се увеличават с приема на мазнини и предизвикват плаки, натрупващи се в артериите – състояние, наричано атеросклероза. Тези плаки прилепват към вътрешната стена на артериите и блокират потока на кръвта, като по този начин предизвикват проблеми с кръвообращението. Предпазването от това натрупване на плаки намалява съществено риска от сърдечни заболявания. Основна полза от рибеното масло е именно, че помага на тялото да разложи липидите в кръвта.
Липиди
Те са своеобразни прегради от мазнини в животните и растенията. Когато в човешкото тяло те са твърде много и това стане трайно явление, се налага тяхното ниво да бъде следено – заради опасността от запушване на кръвоносни съдове и нарушената циркулация на кръвта от и към сърцето.
Липидите, известни още като липопротеини, съдържат и добър, и лош холестерол - съответно липопротеини с висока плътност (HDL или добър холестерол) и липопротеини с ниска плътност (LDL или лош холестерол). Добрият холестерол помага за понижаването на лошия холестерол и триглицеридите в кръвта.
Триглицериди
Триглицеридите са на практика вид мастни киселини, които могат да се утаят в потока на кръвта, ако не бъдат изхвърлени от кръвоносната система. Тялото натрупва триглицериди от храните, които консумираме – от мазнините в месото, млечните продукти, захарта в големи количества и от алкохола, включително виното и бирата.
Нивото на триглицеридите се измерва чрез стандартен кръвен тест. За понижаването на триглицеридите се налага използване на медикаменти – при по-сериозните случаи, или хранителни добавки, най-често съдържащи рибено масло.
Рибеното масло понижава нивото на триглицеридите като по този начин помага да се премахнат натрупванията от мазнини и допринася за свободното циркулиране на кръвта. Това опосредствено помага и за понижаването на кръвното налягане.
Рибено масло
Рибеното масло, което се съдържа в голямо количество в почти всички видове риби, се състои от мастни киселини, наречени омега-3-киселинни етил естери. Затова много често се казва просто, че омега-3 мастните киселини понижават нивото на лошия холестерол и помагат за разграждането на мазнините в тялото.
Рибеното масло помага за понижаването на риска от сърдечна недостатъчност и инфаркт. Плаката, която е нездравословен механизъм на организма да натрупва мазнини в кръвта, понижава способността на тялото да поддържа добро кръвообращение. Затова и приемът на рибено масло се определя от специалистите като добра профилактична мярка за здравето на сърцето и кръвоносните съдове.
Холестерол
Не всеки холестерол е вреден! Добрият холестерол, известен като HDL, помага да бъдат разградени ненужните мазнини, циркулиращи в кръвта. Добрият холестерол винаги трябва да е с по-високо ниво от лошия холестерол и триглицеридите – нещо, за което рибеното масло допълнително допринася.