Има няколко подправки, които стимулират мозъчната дейност и подобряват паметта. Освен това народните средства ще донесат и допълнителни ползи за нашето здраве.
Ето и кои са подправките, които можем да използваме:
* Противовъзпалителните и антиоксидантни свойства в розмарина се "справят с щетите", които причиняват свободните радикали на мозъка. В билката се съдържа карнозна киселина, която всъщност предпазва мозъчната тъкан от болестта на Алцхаймер, както и от инсулт. Освен това ароматната билка и подправка подобрява функционирането мозъчните клетки и ги предпазва от увреждане.
* Риган – тази подправка успява да неутрализира свободните радикали, а съединенията в ригана всъщност подобряват нивото на концентрация и намаляват усещането за тревожност.
* Мащерка – летливите масла, които се съдържат в нея, увеличават нивото на омега-3 мастните киселини и докозахексаеновата киселина (DHA). От своя страна пък омега-3 мастните киселини подобряват паметта, а докозахексаеновата киселина осигурява нормалната функция на мозъчните клетки.
* Босилек – той намалява мозъчното увреждане, както и хормоните на стреса, подобрява значително концентрацията и паметта, сочат различни проучвания. Босилекът е билка, която е богата на антиоксиданти и камфор.
* Карамфил – действа като стимулант на паметта и има антиоксидантно, обезболяващо и антисептично свойство. Карамфиловото масло облекчава стреса и стимулира мозъчната дейност.
* Куркума – куркуминът, който се съдържа в подправката, намалява плаките в мозъка, които са свързани с болестта на Алцхаймер, и по този начин редуцира риска от болестта. Освен това куркумата предпазва мозъка от увреждане и подобрява паметта.
* Индийско орехче – то пък стимулира дейността на мозъка чрез съединение, което се нарича миристицин. Същото помага за по-добрата ни концентрация и намалява стреса.
* Градински чай – тази билка и подправка подобрява мозъчната дейност и повишава паметта, тъй като предотвратява разграждането на невротрансмитера ацетилхолин, който всъщност е отговорен за добрата памет.