Колагенът е основната белтъчина на съединителната тъкан на организма в човешкото тяло. Той влиза в състава на сухожилията, костите и хрущялите. Колагенът е едновременно и строителен материал и своеобразно "лепило", което формира всички клетки на организма и осигурява еластичността на тъканите и органите.
Колагенът е белтъчина, построена от деветнадесет аминокиселини. Те са необходими за нормалната работа на организма. С възрастта обаче производството на колаген от тялото намалява, пише "Gotvach.bg".
Затова след 25-тата си годишнина
Ето и кои храни помагат за синтезирането на колаген в нашия организъм.
За съжаление в момента, в който човек почти изгуби способността си да произвежда колаген, това бързо става очевидно по състоянието на кожата. Тя става суха, появяват се бръчки
Има хранителни продукти, които положително влияят върху изработването на нови колагенови клетки от организма. Това си личи по начина, по който започва да сияе кожата, а косата възвръща лъскавия си и здрав вид.
Продуктите, спомагащи за изработването на колаген, са телешкият език и черният дроб. Освен това храните, които съдържат полезни белтъчини като пилешко, свинско месо (без сланина)
За изработката на колаген спомага и консумацията на бобови култури, грах
Пресните плодове като ананас, портокал, киви и лимон също задействат по-интензивната изработка на колаген. Това се дължи на факта, че съдържат много витамин С